Afshin Ellian Afshin Ellian

Langdurig zelfbedrog in Europa over islam slaat nu om in angst

Door Afshin Ellian - 04 september 2015

Angst dreigt zich meester te maken van de wereld. Het is een onbestemd gevoel van machteloosheid. Ja, er zijn ontzaglijk veel problemen in de wereld. Toch zijn al deze problemen beheersbaar, mits je de werkelijkheid en de waarheid niet ontkent.

Ik herinner me als de dag van gisteren hoe ik kort na 9/11 trachtte uit te leggen dat de islamitische wereld aan het imploderen was. Ook vertelde ik dat de situatie in de islamitische wereld vergelijkbaar is met die van Europa ten tijde van reformatie: er is een godsdienstoorlog gaande.

De kern van de strijd is een religieus vraagstuk: welke plaats komt aan de islam toe bij de inrichting van politiek en moraal? Ik roep dit alles in herinnering omdat we anders de aard en de oorzaak van het probleem niet zouden kunnen begrijpen.

Aarden

Op 9/11 werd niet alleen de oorlog verklaard aan de westerse wereld. Op die dag werd ook de oorlog om de islam definitief ingezet in het hart van de islamitische wereld.

Hier gebruik ik het woord definitief, omdat het conflict al bij de Iraanse revolutie in 1979 was geboren. Het duurde ruim twintig jaar totdat het in het hart van de islamitische wereld had kunnen aarden.

Niet alleen mijn analyse, maar ook die van anderen werd in het westen volledig genegeerd.  Het westen was in de fase van ontkenning: het heeft niets met de religie te maken. Er werden duizenden euro’s uitgegeven om te bewijzen dat het juist de goede kant opgaat. Daarbij denk ik meteen aan de rapporten van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Polariserend

Het debat was hard en de toon was fout en polariserend beweerden geleerden als Geert Mak. Ian Buruma ging zelfs een stap verder. Hij vergeleek mij en Ayaan Hirsi Ali met Mohammed Bouyeri.

Bouyeri vertegenwoordigde het islamitische fundamentalisme en wij het verlichtingsfundamentalisme.

Voor dit soort teksten werd Buruma in Nederland beloond. Hij kreeg de Erasmusprijs (150.000 euro) rond het thema ‘de nieuwe kosmopoliet’. Het was financiële steun aan zelfmisleiding. Dat laatste is een ernstig feit.

Overdreven

Misschien denkt u dat ik overdrijf. Daarom citeer ik Buruma uit zijn boek Dood van een gezonde roker, waarvoor hij Erasmusprijs kreeg.

‘De strijd tussen Ellians Verlichting en Bouyeri’s jihad is niet zonder meer een conflict tussen cultuur en universalisme, maar tussen twee visies op wat universeel is, de ene radicaal seculier, de ander radicaal religieus.’

De Peruaanse winnaar van Nobelprijs voor de literatuur, Mario Vargas Llosa was de enige kosmopolitische intellectueel die het in een gepassioneerd artikel voor mij en Ayaan opnam en zijn kritische pijlen richtte op Buruma.

Schitterende randjes

Het langdurige zelfbedrog en de collectieve misleiding slaan nu om in angst.

Europa wordt op alle gebieden uitgedaagd door de politieke islam. De menselijke waardigheid en de veiligheid en de cohesie in de Europese samenlevingen staan op het spel.

Dat rijke islamitische landen zoals Saoedi-Arabië, Qatar en Iran als de financiers van de verschillende facties van de radicale islam, niet bereid zijn om Syrische vluchtelingen op te nemen, onthult de diepe en intense wens om de vrije wereld te ontwrichten.

Uitholling

Ook dit zal het westen ontkennen. Niemand in het westen durft de rijke islamitische landen te dwingen om de Syrische vluchtelingen op te nemen en te behandelen conform de eisen van humaniteit.

De morele uitholling van Europa zal tot meer angst leiden. De staat van ontkenning slaat langzamerhand om in een staat van schaamte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.