Servaas van der Laan

Migranten in Duitsland hebben het goed voor elkaar

Door Servaas van der Laan - 09 september 2015

Het is geen wonder dat de duizenden migranten in Hongarije en Oostenrijk doorgang naar Duitsland eisen. De Duitsers hebben de opvang van asielzoekers op het oog aardig onder controle.

In Holthausen, ten zuiden van Düsseldorf en op drie kwartier rijden van de Nederlandse grens, staat een vluchtelingenkamp van het Rode Kruis. Verstopt achter een schooltje aan de Itterstrasse zijn vier grote witte tenten gebouwd die onderdak moeten bieden aan zo’n driehonderd asielzoekers.

Ontspannen

Buiten in het zonnetje zitten twee Syrische mannen te kaarten. Even verderop neemt een groepje vrouwen, op het oog afkomstig van de Balkan, de dag door. De sfeer is ontspannen. Voorbijgangers groeten vriendelijk, kinderen spelen op de stoffige grond.

Twee jonge mannen melden zich bij de medewerkers van het Rode Kruis. Hun probleem: ze willen een potje tafeltennissen. Ze krijgen beide een batje en kunnen aan de slag. Een groepje kleuters wordt opgehaald door een vrijwilliger voor Duitse les.

Onder controle

Terwijl er honderdduizenden migranten op Duitsland afkomen, lijken de Duitsers de migrantenstroom voorlopig redelijk onder controle te hebben. Op het hoofdstation van München arriveren de meeste migranten. Hier worden ze verzameld en verdeeld over de deelstaten. De deelstaten verdelen de asielzoekers weer over de verschillende opvanglocaties.

Zo kwamen er op de Fernbahnhof bij de luchthaven van Düsseldorf op maandag 2.504 asielzoekers aan. Dinsdag waren het er 3.500. Om andere reizigers zo min mogelijk tot last te zijn, arriveren de migranten vroeg in de ochtend. Op een aparte locatie, afgeschermd van het publiek, kunnen de asielzoekers zich even opfrissen of iets eten.

Vervolgens worden zij vanaf het treinstation in bussen naar verschillende opvanglocaties in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gebracht. Als de migranten aankomen, wordt het station tijdelijk afgesloten. Alles gebeurt buiten de stadsmuren. De toeristen en shop-fanaten op de Königsallee in het centrum merken er helemaal niets van.

Alles op alles

Vergelijkbare taferelen deden zich de afgelopen dagen voor in alle delen van Duitsland. Lokale autoriteiten, vluchtelingenorganisaties en vrijwilligers zijn dag en nacht bezig met het begeleiden van de migranten. Burgers zamelen kleren en andere spullen in.

Allen willen laten zien dat ‘vluchtelingen welkom zijn’ in Duitsland. Ze hopen zo het sceptische geluid van bezorgde landgenoten en het botte verzet van neonazi’s te overstemmen.

Zorgen

Maar dat er zorgen zijn, kan niemand ontkennen. Welke gevolgen heeft de komst van honderdduizenden migranten uit het Midden-Oosten op de Duitse samenleving? De eerste salafisten hebben zich al in de opvangkampen gemeld.

Los van de culturele verschillen: waar gaan al deze mensen straks wonen en werken? Duitsland verwacht 800.000 vluchtelingen dit jaar. Volgens de Duitse minister van Wonen Barbara Hendricks moet Duitsland zeker 350.000 nieuwe woningen per jaar gaan bijbouwen.

De Duitse regering heeft 6 miljard euro vrijgemaakt om alles mogelijk te maken. Het land werkt keihard aan de toekomst van mensen die duizenden kilometers verderop werden geboren.

Zorgen voor morgen

De bewoners van het opvangkamp in Holthausen lijken zich over hun verdere toekomst weinig zorgen te maken. Zij hebben hun gedroomde eindbestemming al bereikt.
Het zachte herfstzonnetje dat het tentenkamp verwarmt, staat te veel gepieker op het moment niet toe. Het vinden van een huis en een baan? Dat zijn zorgen voor morgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.