Robbert de Witt

Saudiër die mensenrechtenexperts benoemt is aanfluiting voor VN

Door Robbert de Witt - 22 september 2015

De Saudiër Faisal bin Hassan Trad is stilletjes benoemd tot voorzitter van de invloedrijke Consultative Group van de Mensenrechtenraad. Dat is de wereld op zijn kop, alsof je een drugscrimineel officieren van Justitie laat aanwijzen.

Deze weken komt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) bijeen in het fraaie Palais des Nations aan het Meer van Genève. Op de agenda staan belangrijke zaken als vrouwenrechten, het belang van goed bestuur, en discriminatie in de lidstaten van VN.

Je zou de Mensenrechtenraad het geweten van de wereldgemeenschap kunnen noemen – ware het niet dat onder de 47 landen die de raad vormen notoire mensenrechtenschenders zijn.

Leden als Venezuela, Rusland en China bijvoorbeeld brengen nooit misstanden in eigen land aan de orde, maar maken wel goede sier met hun gewichtige vergaderingen in Zwitserland.

Kruisiging

Of neem Saudi-Arabië, waar dit jaar meer mensen werden onthoofd dan in het kalifaat van IS, vrouwen rechteloos zijn en kritiek op de koning kan leiden tot zweepslagen, de doodstraf, soms zelfs door kruisiging.

Saudi-Arabië zag zichzelf in mei niettemin als de ideale voorzitter van de VN-Mensenrechtenraad. Dat veroorzaakte zo veel verontwaardiging dat het koninkrijk zijn kandidatuur schielijk introk. De onafhankelijke organisatie UN Watch onthulde deze week echter dat de Saudiër Faisal bin Hassan Trad in juni wel stilletjes is benoemd tot voorzitter van de invloedrijke Consultative Group van de Mensenrechtenraad.

Boos rapport

Trad gaat de experts selecteren die overal ter wereld namens de VN mensenrechtenschendingen onderzoeken. Worden ergens vrouwen onderdrukt, gelovigen vervolgd, of staat de vrijheid van meningsuiting onder druk? Of heeft een land discriminerende tradities, zoals Zwarte Piet in Nederland? Een VN-deskundige schrijft er een boos rapport over.

Dat nu Saudi-Arabië deze onderzoekers gaat aanwijzen, is alsof je een drugscrimineel officieren van Justitie laat benoemen. Een aanfluiting voor de VN.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.