Servaas van der Laan

Waarom is streng Hongarije de gebeten hond in Brussel?

Door Servaas van der Laan - 24 september 2015

Als een van de weinige landen probeert Hongarije de Europese buitengrenzen te bewaken. Toch krijgt het land de volle laag vanuit Brussel. Hoe kan dat?

Dat migranten niet blij zijn met Hongarije valt te begrijpen. Voor hen vormt het kilometerslange hek met prikkeldraad langs de grens een vervelend obstakel onderweg naar Duitsland of Nederland.

Er valt ook begrip op te brengen voor Hongaarse oppositiepartijen die, op Jobbik na, kritiek uiten op het anti-immigratiebeleid van premier Viktor Orbán. Zij vinden dat Orbán de migranten gebruikt voor een interne politieke agenda door de migranten neer te zetten als ‘indringers’ waartegen hij het Hongaarse volk beschermt.

Maar dat Hongarije kritiek krijgt vanuit Brussel is nogal opmerkelijk. De regels van het Schengenverdrag, toch een hoeksteen van de Europese Unie, schrijven immers voor dat de buitengrenzen moeten worden bewaakt om intern vrij reizen mogelijk te maken.

Terwijl andere landen de regels van Schengen en Dublin aan hun laars lappen, doet Hongarije in elk geval nog een poging om die afspraken te respecteren.

Schaar

Volgens Hans van Baalen, leider van de VVD-fractie van het Europese parlement, is de kritiek niet zozeer gericht op het feit dat Hongarije migranten tegenhoudt, maar vooral op de manier waarop.

Zo zouden de ‘hekken met scheermesdraadjes’ en de inzet van traangas en waterkanonnen ‘niet humaan’ zijn. Nu zijn de middelen die Hongarije gebruikt weliswaar onorthodox, maar de praktijk heeft uitgewezen dat dergelijke middelen nodig zijn om de migranten buiten de landsgrenzen te houden.

Hekken zonder ‘scheermesdraadjes’ zijn een gemakkelijke prooi voor migranten die met een schaar eenvoudig door de hekken weten te dringen. En het traangas en de waterkanonnen werden ingezet nadat een groepje migranten met stenen begon te gooien.

Opvangkampen

Als dergelijke middelen geoorloofd zijn bij voetbalrellen, waarom dan niet tegen een (kleine) groep zich misdragende migranten?

Toegegeven, de behandeling van migranten die wel Hongarije binnenkwamen, was verre van hartelijk. De geen Engels sprekende, norse agenten en de minimale voorzieningen in de opvangkampen getuigen niet van een ruimhartig asielbeleid.

Maar is dat een reden om een soevereine lidstaat van de EU te dreigen met sancties? Landen als Griekenland laten migranten intussen onbeperkt doorreizen, terwijl Duitsland lidstaten zelfs oproept om de regels te overtreden. Als iemand een standje uit Brussel verdient dan zijn zij het wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.