László Marácz

Hoe lang loont het bashen van Viktor Orbán nog?

Door László Marácz - 05 oktober 2015

Je vraagt je af hoe lang het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán nog wordt aangevallen nu de problemen met migranten zich in een rap tempo opstapelen. Zelfs in Duitsland tekent zich inmiddels een kentering af.

De Hongaarse premier Viktor Orbán is de afgelopen maanden onderwerp van hoon en spot geweest op de Duitse staatstelevisiezenders ARD en ZDF. Hij is hard aangevallen op de plaatsing van het hek tegen illegale migratie aan ’s lands zuidgrenzen en zijn uitspraak dat Hongarije zich beter niet tot een ‘liberale’ democratie kan ontwikkelen.

Orbán doelde hiermee op een samenleving waarin de elite het gewone volk heeft afgeschreven en alleen nog eigen financiële belangen najaagt, en burgers zich noodgedwongen terugtrekken uit het publieke domein.

Orbán prefereert een communautaire democratie, een samenleving waarin burgers gemeenschapszin tonen, door politici om hun mening wordt gevraagd en samenwerken om hun land tot een beter oord onder de zon te maken.

Hype

De Italiaanse premier Matteo Renzi (40) hield vorige week een lezing over een Europa zonder hekken en prikkeldraadversperringen. ‘Europa moest niet zoals Hongarije worden. Dat kon hij zijn zoon niet aan doen.’

Renzi bespeelde zijn gehoor slim. Hij hoopte met deze praat op Amerikaanse steun voor een VN-zetel in de Veiligheidsraad en op monetaire clementie van de Duitsers als de Europese Unie de failliete Italiaans economie gaat doorlichten.

Tenslotte is een goede band met Duitsland voordelig voor het leegmaken van de overvolle Italiaanse opvangkampen. Italië heeft Schengengrenzen en zou dus de buitengrenzen moeten verdedigen, maar Renzi zegt zelf dat hij niet in een Europa met fysieke grenzen gelooft.

Orbán-bashing loont en grensverdediging niet.

Kentering

Je vraagt je af hoe lang het Orbán-bashen nog loont nu de problemen met migranten zich in een rap tempo opstapelen en zich een kentering in het Duitse discours aftekent.

Orbáns positie dat het hier gaat om een ‘ongecontroleerde volksverhuizing’ die dient tot de oplossing van een ‘Duitse probleem’ in termen van demografie en arbeidsmarkt lijkt elke dag aan kracht te winnen.

In een recente peiling is 84 percent van de Duitsers het ermee eens dat de migrantencrisis een Duits en niet een Europees probleem is.

Verzwakken

De positie van de bondskanselier Angela Merkel lijkt te verzwakken, omdat de kritiek allang niet meer van de CSU alleen komt. De minister van Binnenlandse Zaken van haar eigen partij, Thomas de Maizière, distantieert zich openlijk  van het opendeurenbeleid van Merkel en lijkt hiermee ook een bedreiging voor haar positie te worden.

De eerste SPD-prominent die zich kritisch over het opendeurenbeleid heeft uitgelaten, heeft zich nu ook gemeld, in de persoon van fractievoorzitter Thomas Oppermann.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.