László Marácz

Top in Brussel: geen einde aan massamigratie naar Europa

Door László Marácz - 26 oktober 2015

De uitkomst van de EU-top: alles blijft voorlopig bij het oude. De Europese Unie heeft wederom niet besloten om de eigen buitengrenzen te bewaken. Berlijn en Brussel nemen een bewuste gok die Europa blijvend kan ontwrichten.

Afgelopen weekend was er een Brusselse top van de landen die aan de ‘Balkanroute‘ liggen om, zoals de Europese Commissie bij monde van voorzitter Jean-Claude Juncker zei, een eind te maken aan de onmenselijke beelden van stromen vluchtelingen die in de modder van de Balkan zijn vastgelopen.

Hoewel er een actieplan is aangenomen, is de uitkomst van de top teleurstellend. De Europese Unie heeft wederom niet besloten om de eigen buitengrenzen te bewaken. Er komt dus voorlopig geen einde aan massamigratie naar Europa.

Indoctrineren

Twee maanden geleden presenteerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel als voldongen feit haar politiek om de Syrische middenklasse naar Duitsland te halen, om daar een kansrijke onderklasse te worden.

Deze politiek van massamigratie heeft geen democratische legitimiteit en wordt bovendien aangedreven door een flinke dosis Duitse zelfhaat: Duitsland zal en moet veranderen.

Merkel zocht, om kritiek op haar beleid te smoren, haar toevlucht tot het ‘knechten van de geest’ –  om in termen van de Poolse Nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz te spreken. Milosz verwees hiermee naar de technieken van totalitaire systemen om burgers te indoctrineren en te laten denken wat zij willen.

Gemanipuleerd

De hoofdredacteur van het actualiteitenprogramma van de Duitse staatsomroep ARD, Knai Giffke heeft toegegeven dat televisiebeelden met migranten worden gemanipuleerd. De ARD zendt overwegend beelden van vrouwen met kinderen uit, terwijl 80 procent van de migranten jonge mannen zijn.

Merkels minister van Justitie Heiko Maas wil dat politici in Duitsland niet meer spreken over ‘noodtoestand’ en ‘vluchtelingenchaos’, want dat zou extreme denkbeelden over vreemdelingen en ondergangvisies versterken.

Op de VN-top zette Merkel tijdens een diner Facebook-baas Mark Zuckerberg onder druk om de sociale media in Duitsland te filteren.

Onbetrouwbaarheid

De bondskanselier heeft haar politieke lot verbonden aan de Balkanpolitici, die zondag bijeen waren in Brussel. Haar politiek van ongelimiteerde steun aan migratie heeft haar gebracht in een gezelschap van politici die uitblinken in onbetrouwbaarheid.

Deze politici hebben moord en brand geschreeuwd over de oplossing van de Hongaarse premier Viktor Orbán om de grenzen af te sluiten. Dat deden ze omdat ze hoopten hiervoor beloond te worden door de Europese Unie.

Roemenië, Bulgarije en Kroatië willen bij Schengen horen. En Servië en Macedonië zetten in op volledig EU-lidmaatschap. Brussel wees dit alles af omdat deze landen daar nog niet klaar – lees: te corrupt – voor zijn.

Scrupules

Toen de Balkanleiders in Brussel te horen kregen dat alles voorlopig bij het oude blijft, dreigden zij opeens dat zij een hek à la Hongarije zouden plaatsen.

Na de Turkse president Recep Tayyip Erdogan willen nu de Balkanleiders en de Griekse premier Alexis Tsipras de geldzakken van Merkel eens flink leegschudden. Op de Balkan is de uitvoering van de afspraken van later zorg.

Het is een illusie om te denken dat er na deze Europese Balkantop op korte termijn een eind komt aan niet-gelegitimeerde, ongelimiteerde massamigratie naar Europa. Hiermee nemen Berlijn en Brussel een bewuste gok die Europa blijvend kan ontwrichten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.