László Marácz

De gevolgen van Angela Merkels dollemansrit

Door László Marácz - 18 januari 2016

Tot ‘Keulen’ bestond de oppositie tegen het migratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel uit woedende burgers op internet en vlaggende demonstranten op straat. Nu heeft ook het Duitse establishment openlijk kritiek.

Het conflict met minister-president Horst Seehofer van Merkels Beierse zusterpartij CSU dreigt menens te worden. Seehofer wil Merkels opendeurbeleid voorleggen aan het Duits Constitutionele Hof, omdat de CSU denkt dat het bevorderen van illegale migratie ongrondwettelijk is. Het ziet er niet naar uit dat de broederstrijd met een sisser zal aflopen.

In Merkels CDU-fractie brak vorige week openlijke muiterij uit. Rond de veertig christen-democratische afgevaardigden in de Bondsdag willen eind deze maand een vertrouwensstemming over haar leiderschap initiëren.

Het is onduidelijk of zij overgaan tot deze actie, maar alleen al het bericht geeft aan dat er in eigen kring tegenstand is tegen haar beleid.

Stelling

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder heeft ook stelling genomen tegen Merkels migratiebeleid. Hij heeft haar gebrek aan politiek realisme verweten. Een negatievere kwalificering van een collega-voorganger is niet denkbaar.

Schröder is niet alleen prominent lid van de SPD, de sociaal-democratische coalitiegenoot van Merkel, maar ook als commissaris van het Duits-Russische gaspijplijnconsortium ‘Nordstream’ een van de machtigste industriëlen van Duitsland. Hij heeft invloed en naar hem wordt geluisterd.

Afbladderen

Het valt niet te ontkennen dat het vertrouwen in de autoriteiten aan het afbladderen is. Het dagelijks leven in Duitsland is ontwricht. Zo worden carnavalsoptochten in gemeenten met asielzoekerscentra afgelast omdat de politie de openbare veiligheid niet kan garanderen.

Je vraagt je af of die ontwrichting van Duitsland nog wel tot Merkel doordringt. De vertoning tijdens Oud en Nieuw was exemplarisch.

Merkel had op oudejaarsavond haar nieuwjaarspeech op televisie nog niet uitgesproken – waarin ze overigens haast mechanisch obsessief oreerde over ‘wir schaffen das‘ – of haar ‘migranten’ vergrepen zich massaal aan jonge vrouwen in Keulen en andere Duitse steden.

Lef

De ontwrichting in Duitsland dreigt zonder ongewijzigd migratiebeleid over te slaan naar vooral de West-Europese landen, waaronder ook Nederland. De Oost-Europeanen, zoals de Hongaarse premier Viktor Orbán, hadden wél de helderheid van geest en het lef om de droomlanderij van Merkel door te prikken.

De gevolgen van Merkels dollemansrit zijn ernstig. De verworvenheden van de naoorlogse Europese samenwerking, zoals Schengen, dreigen op losse schroeven komen te staan.

Het ontbreekt Merkel aan de politieke wil of het inzicht om het roer om te gooien. Maar het is nu vooral belangrijk dat Europa de buitengrenzen tegen illegale migratie hermetisch afsluit – met of zonder Merkel. Dit kan niet meer worden uitgesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.