László Marácz

Terwijl Europese leiders op de foto gaan, raakt Zweden ontwricht

Door László Marácz - 26 januari 2016

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie kwamen gisteren in Amsterdam bijeen om te overleggen over de migratiecrisis. Er is weer geen beleid afgesproken om de crisis te bezweren, terwijl Zweden maatschappelijk ontwricht raakt.

Het was een typische Europese top gisteren in Amsterdam. Eentje waarvan er dertien in een dozijn gaan, maar nog die weer eens onderstreepte dat de Europese Unie de regie over de migratiecrisis volledig kwijt is.

De top werd gekenmerkt door eufemistisch en Orwelliaanse taalgebruik. ‘Schengen kan door individuele lidstaten voor twee jaar worden opgeschort als de buitengrenzen niet adequaat worden bewaakt.”

Nu al zes Schengen-landen interne grenscontroles hebben ingevoerd is ‘Schengen’ natuurlijk niet tijdelijk opgeschort maar is het systeem domweg bezweken onder de migratiedruk.

Schuld

Op de top werden de gebruikelijke politieke spelletjes gespeeld waarbij de ‘blame game’ hoog op de agenda stond.

Het was allemaal de schuld van de Grieken die hun buitengrenzen niet bewaken. De Turken moeten meer geld hebben om de migratiestromen af te remmen. Dit standpunt werd nota bene door Griekenland bepleit, die het voor ‘aartsvijand’ Turkije opnam.

Dit tandem speelt het spel heel geraffineerd. Zo slim, dat ik vermoed dat de meeste West-Europese politici het zelfs niet eens door hebben.

Domino-effect

Terwijl het gezelschap gezellig op de foto ging in Amsterdam, dreigt Zweden het eerste Europese land te worden dat maatschappelijk ontwricht raakt.

Het brave Zweden heeft het laatste jaar al ruim 160.000 asielzoekers opgenomen. Het land kan er niet meer hebben. De Zweden hebben noodgedwongen de grenscontroles met Denemarken weer ingevoerd om de massale toestroom van illegale migranten te weren. Zij gaven hiermee de aanzet tot het  domino-effect dat Schengen ten val bracht.

De Zweedse autoriteiten geven nu toe dat het aantal delicten gepleegd door migranten evenredig stijgt met die toestroom. Gisteren bereikte dat een absoluut dieptepunt.

Mölndal

In een AZC voor minderjarige asielzoekers in de plaats Mölndal werd een 22-jarige medewerkster  van het centrum, Alexandra Mezher vermoord door een minderjarige asielzoeker van 15 jaar.

De kindvluchteling had Alexandra met een mes in de rug gestoken. De jonge vrouw die als vrijwilligster in het centrum werkte, overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De Zweedse premier Stefan Lofeven, die het azc later op de dag bezocht, sprak van een ‘vreselijke misdaad’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.