buitenland

Zijn vredesgesprekken Syrië ditmaal wel kansrijk?

Door Emile Kossen - 14 maart 2016

Deze week worden nieuwe gesprekken gestart tussen de Syrische regering en gematigde oppositiepartijen over een politieke overgangsperiode. Volgens VN-gezant Steffan de Mistura ‘het moment van de waarheid’, nu een wapenstilstand lijkt te worden nageleefd. Toch zijn de partijen nog altijd niet bereid compromissen te sluiten.

‘Op dit moment is het enige alternatief een terugkeer naar oorlog,’ zei De Mistura maandag. De onderhandelingen duren tien dagen en moeten een ‘routekaart’ naar vrede opleveren. Omdat de verschillen tussen de partijen groot zijn, spreekt de VN-gezant eerst afzonderlijk met de diverse Syrische groeperingen.

Onverwacht
De gesprekken worden herstart, nadat in februari een wapenstilstand werd overeengekomen tussen de gematigde oppositie en het regime van Bashar al-Assad. Tegen de verwachting in houden de strijdende partijen zich grotendeels aan het bestand, al maakten de Amerikanen afgelopen week wel melding van bombardementen uitgevoerd door het leger van Assad.

Vooralsnog blijven zowel het Syrische regime als de oppositiepartijen bij hun oorspronkelijke eisen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Wallid al-Muallem noemde een vertrek van Assad zaterdag nog ‘onbespreekbaar’, terwijl het Vrije Syrische Leger pas wil onderhandelen als de Syrische president van het toneel is verdwenen.

Invloedssfeer
Bij de Verenigde Naties hopen ze desondanks snelle vooruitgang te boeken. ‘Als we tijdens deze besprekingen geen bereidheid om te onderhandelen bespeuren, dan gaan we de kwestie aankaarten bij degenen die invloed hebben, de Russische Federatie, de Verenigde Staten en de Veiligheidsraad,’ zei De Mistura.

René van Rijckevorsel: Wie stopt de kleine wereldoorlog die woedt in Syrië?

De oorlog in Syrië duurt al vijf jaar en kostte aan 250.000 mensen het leven. Rusland en Amerika stelden bij de wapenstilstand de doelstelling om binnen zes maanden een vredesakkoord op tafel te hebben. Daarna moeten binnen een jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.