buitenland

Obama naar Londen: ‘Britten, blijf bij EU’

Door Emile Kossen - 13 maart 2016

De Amerikaanse president Barack Obama vliegt volgende maand naar Londen om de Britten ervan te overtuigen in de Europese Unie te blijven. Daarmee moet hij een flinke boost geven aan het pro-EU-kamp, al is zijn speech niet zonder risico.

De Britse krant The Independent schrijft over het plan op basis van regeringsbronnen rondom premier David Cameron. De Britse premier kan de steun van de Amerikaanse president goed gebruiken, vooral nadat Boris Johnson, de populaire burgemeester van Londen, zich aansloot bij het ‘Brexit-kamp’.

Obama zou volgens The Guardian willen betogen dat de EU grote problemen alleen kan aanpakken als het één blok blijft. Daarmee zou hij verwijzen naar de migratiecrisis en het gevaar van agressie van de Russische president Vladimir Poetin in onder meer Oekraïne.

Gevoelig
Het is geen geheim dat Obama een voorstander is van een verlengd EU-lidmaatschap van de Britten, maar een campagnespeech van de president op Brits grondgebied ligt gevoelig in Groot-Brittannië. ‘Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring’, zei Lagerhuislid Steve Baker, een fervent Brexit-aanhanger.

Andere voorstanders van een Brits vertrek uit de EU maakten al een online petitie aan, waarin wordt opgeroepen Obama niet toe te laten tot Groot-Brittannië. Zo’n 16.000 mensen ondertekenden de petitie: bij 100.000 handtekeningen moet het Britse parlement het plan officieel bespreken.

Lange weg
Vorige maand sloot Cameron na lange onderhandelingen een deal met EU-leiders over een hernieuwd lidmaatschap binnen de Unie. De Britten krijgen onder meer mogelijkheden om uitkeringen aan EU-migranten te verlagen en meer macht om Europese wetsvoorstellen tegen te houden.

In de peilingen liggen het ‘Blijf’ en ‘Vertrek’-kamp dicht bij elkaar: 51 procent van de Britten zegt bij de EU te willen blijven, 49 procent is voorstander van een ‘Brexit.’ Het referendum vindt plaats op 23 juni 2016.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.