Rik Kuethe

Het wordt Trump of Clinton, meer smaken zijn er niet meer

Door Rik Kuethe - 02 maart 2016

Donald Trump, tekstvast als een conferencier, weet de aandacht uitstekend vast te houden. Na Super Tuesday is onafwendbaar dat hij het gaat opnemen tegen Hillary Clinton.

Slechts een wonder of een aanslag kan Donald Trump afhouden van de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. Op Super Tuesday won hij in een ruime meerderheid van de twaalf staten waar voorverkiezingen voor de strijd om het presidentschap werden gehouden.

Wie vindt dat politiek voor een deel ook entertainment mag zijn – denk aan de goede grappen van Ronald Reagan – is bij Trump aan het beste adres. Wie hem vanuit Miami de ovaties van zijn aanhang in ontvangst zag nemen, hoorde iemand die zijn tekst, die vaak verrassingen brengt, met de snelheid van een goede conferencier uitspreekt.

Föhns

Trump houdt de aandacht uitstekend vast, al blijft die ook uitgaan naar zijn voorkomen van een getourmenteerde dameskapper, die de föhns in zijn salon veelvuldig voor het eigen haar gebruikt.

Het elfde gebod van Ronald Reagan luidt: spreek nooit slecht van een mede-Republikein. Welnu, aan dat gebod hebben Trump en zijn belagers Ted Cruz en Marco Rubio zich weinig gelegen laten liggen. Zelden zal er tussen partijgenoten met zo veel vitriool zijn gegooid als de afgelopen weken.

Flets lachje

Maar omdat geen van beiden de race wil opgeven, komt een beweging van ‘allen tegen Trump’ niet van de grond, hoe graag het partij-establishment die ook zou zien. Een complicerende factor is dat de Texaanse Senator Ted Cruz, die na elke zin een flets lachje produceert waarvan je vermoedt dat het een zenuwtrek is, wordt gehaat binnen de partij.

In het Democratische kamp vergrootte Hillary Clinton haar voorsprong op Bernie Sanders, die het desondanks goed deed, bijvoorbeeld door te winnen in Oklahoma.

Donald Trump heeft laten weten dat hij alles zal doen om Hillary Clinton niet weer in het Witte Huis te doen belanden. Het wordt haar of hem; andere smaken zijn niet langer voorhanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.