buitenland

Christenen nog steeds niet veilig in Duitse azc’s

Door Bauke Schram - 26 mei 2016

Christenen worden in asielzoekerscentra (azc’s) in Duitsland nog altijd bedreigd, beledigd en zelfs aangevallen, vooral door moslims. Toezichthouders knijpen daarbij een oogje dicht.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Hoewel de bazen van de centra toezicht moeten houden op discriminatie en geweld, staan de centra veelal onder controle van Arabische beveiligers.

Getraumatiseerd

‘Christenen trekken daarbij aan het kortste eind,’ zegt een bron tegen de krant. Het gaat ook om Jezidi’s, van wie een grote groep is getraumatiseerd door het conflict in Noord-Irak. In enkele gevallen zijn Jezidi’s en christenen in een apart centrum opgenomen, waar zij ook mentale ondersteuning krijgen.

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian: Wegkijkers migratiecrisis lopen vast in eigen hypocrisie

Veel migranten verbergen dat ze christelijk zijn, om bedreiging te voorkomen. Dat werkt lang niet altijd: volgens een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Open Doors voelt 88 procent van de christelijke migranten zich bedreigd in de azc’s en heeft bijna de helft zelfs een aanvaring gehad met het personeel.

Boeten

In Nederland gaat het ook al een tijd mis met minderheidsgroepen in de asielopvang. In maart ging de Tweede Kamer akkoord met aparte opvang voor christelijke en homoseksuele migranten.

Het kabinet was terughoudend met apart opvangen van asielzoekers, omdat dat volgens de coalitiepartijen niet strookt met het Nederlandse principe dat iedereen gelijk is. Ook vinden zij dat de daders moeten boeten voor het geweld, niet de slachtoffers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.