buitenland

IS eist aanslag op sjiitische demonstratie Kabul op

Door Elif Isitman - 23 juli 2016

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul opgeëist. Bij de aanslag op een demonstratie van de sjiitische Hazara-minderheid kwamen tenminste 61 mensen om het leven en raakten meer dan 200 mensen gewond. De demonstratie was gericht tegen de aanleg van een hoogspanningslijn, die miljoenen dollars kost.

Duizenden leden van de Hazara-minderheid waren bij de demonstratie aanwezig. IS eiste de aanslag op via het eigen persbureau Amaq.

Sjiieten waren doelwit

De groep noemt de sjiieten als specifiek doelwit van de zelfmoordaanslag, waarbij twee terroristen met bomgordels zichzelf opbliezen. Het is de ernstigste zelfmoordaanslag die Afghanistan de afgelopen maanden heeft gezien. Als het klopt dat IS verantwoordelijk is, betekent dat bovendien dat de terreurgroep zich heeft uitgebreid naar de stad. Eerder was IS voornamelijk actief in de oostelijke Nangarhar-provincie.

De heersende strijd tussen de soennitische en sjiitische bevolking is Afghanistan tot nu toe ook grotendeels bespaard gebleven. Ongeveer 9 procent van de Afghaanse bevolking bestaat uit Hazara’s, waarmee ze de derde grootste minderheid in het land zijn. Duizenden van hen werden uitgemoord onder de Taliban.

Taliban heeft er niets mee te maken

De Taliban heeft via een verklaring laten weten niets te maken te hebben met de aanslag. De aanslag was succesvol, ondanks de stevige beveiliging die aanwezig was, meldt persbureau Reuters. De demonstratieplek werd onder meer afgesloten met scheepscontainers en andere obstakels en helikopters patrouilleerden van bovenaf.

In november demonstreerden duizenden Hazara’s tegen de Afghaanse regering, nadat leden van de minderheidsgroepering werden onthoofd door islamisten. Ze eisten daarbij dat de regering actie ondernam tegen de verschillende islamitische milities in het land en hen zou beschermen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.