buitenland

Laura Hansen meldt zich bij consulaat, wil snel naar Nederland

27 juli 2016

De Nederlandse vrouw die zegt te zijn ontsnapt uit gebied van Islamitische Staat, heeft zich gemeld bij het consulaat in het Iraakse Erbil. Ze wil zo snel mogelijk naar Nederland.

Het Nederlandse consulaat in Erbil meldt op Twitter dat het ‘naar omstandigheden goed gaat’ met Laura Hansen. Ze heeft woensdag gesproken met medewerkers van het consulaat. Laura vertelde ze dat ze graag terug wil naar Nederland.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet zeggen wanneer Hansen en haar twee kinderen, Iman (4) en Abdullah (1), kunnen terugkeren. Ze is nog in handen van Koerdische strijders die haar hielpen ontsnappen. Door hen wordt ze nog steeds verhoord. Als ze terugkeert in Nederland zal ze meteen worden opgepakt, zodat de Nederlandse autoriteiten haar verhaal kunnen verifiëren.

Gevlucht uit IS-gebied, man achtergelaten
Laura gaf twee weken geleden een interview aan een Koerdische tv-zender, waarin ze vertelde dat ze was gevlucht uit IS-gebied. Ze zou vorig jaar september door haar man zou zijn meegenomen. Die had haar verteld dat ze op vakantie gingen.

Hansen besloot uiteindelijk te vluchten, samen met haar man en kinderen. Haar man raakte bij de vluchtpoging gewond door geweld tussen IS en de Koerden, terwijl Laura en haar twee kinderen konden worden gered door Koerdische strijders. Toen de Peshmerga-strijders aan Laura vroegen of haar man niet mee moest, zou ze hebben geantwoord:  ‘Hij is een slecht mens, hij is lid van IS, laat hem achter.’

Man ontmoet via datingsite voor moslims
Er is ondertussen meer bekend over de man, die Ibrahim Ismail heet. Hij zou Palestijns zijn en woonde een tijdlang in Alkmaar. Hij studeerde aan de beruchte Islamitische Universiteit Rotterdam en zou Laura hebben ontmoet via datingsites voor moslimvrouwen.

Volgens voormalige buren van het stel mishandelde Ibrahim zijn vrouw. Die buren geloofden trouwens niet dat Laura niet doorhad dat ze naar IS-gebied ging. ‘Als je op vakantie naar Turkije gaat, dan laat je toch niet alles achter? Zeker niet met een klein kind van vier weken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.