Robbert de Witt

Terwijl het Westen toekijkt, trekt Erdogan zware sluier over Turkije

Door Robbert de Witt - 28 juli 2016

Met groot gevoel voor understatement spreekt de Amerikaanse regering van president Barack Obama van een ‘zorgwekkende ontwikkeling’.  Een nogal voorzichtige reactie op het schandalige nieuws uit Turkije dat opnieuw tientallen, zo niet honderden journalisten monddood zijn gemaakt.

Volgens CNN Türk – de zender die op de avond van de staatsgreep het Facetime-interview met Erdogan uitzond – gaat het om 3 persbureau’s, 16 televisiezenders, 23 radiozenders, 45 kranten en 15 tijdschriften.

Dit zijn niet alleen media die worden gezien als aanhangers van Fethullah Gülen, de moslimprediker die er door Erdogan van wordt beschuldigd achter de coup te zitten. Álle journalisten die het bewind onwelgevallig zijn, zijn blijkbaar niet meer veilig in Turkije.

Erdogan trekt een zware sluier over het land
Natuurlijk zijn er redenen voor de Amerikaanse voorzichtigheid. De Amerikanen en ook Europa zijn via de NAVO bondgenoot van Turkije. Als de Turken overlopen naar het Russische kamp zou dat slecht nieuws betekenen.

En de Turken vormen een buffer tussen het Westen en alle ellende uit het Midden-Oosten – denk aan IS, de Syrische burgeroorlog en de stroom van miljoenen migranten die via Turkije Europa willen bereiken – tenzij de Turken hen tegenhouden.

Dat zijn allemaal bekende, en deels valide argumenten om diplomatiek om te gaan met Ankara. Maar intussen trekt Erdogan onder Westerse ogen een zware sluier over het land. Alsof het weer 1979 is en de Islamitische Revolutie, inclusief een blijvende inperking van allerlei vrijheden, niet in Iran is, maar aan de Bosporus.

Zomergasten
Abou Jahjah, de eerste gast van het VPRO-televisieprogramma Zomergasten, kreeg deze week alle ruimte in NRC Handelsblad, slijpsteen van de geest, om de Turkse president te verdedigen: ‘Hij is democratisch verkozen en blijft binnen de kaders van de rechtsstaat opereren ook al durft hij af en toe deze rechtsstaat tot het uiterste te stretchen.’

Wellicht dat presentator Thomas Erdbrink, correspondent in Teheran, hem komende zondag even kan bijpraten over de ingrijpende gevolgen van de Iraanse Revolutie en hoe de ayatollahs de wet sindsdien ‘tot het uiterste stretchen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.