buitenland

‘Wonder’: Joodse man overleeft gerichte aanval Straatsburg

Door Emile Kossen - 19 augustus 2016

Een Joodse man is vrijdagochtend in het Franse Straatsburg neergestoken door een man die voor zijn aanval ‘Allahu Akbar’ riep. De dader blijkt een man met psychische problemen, die al vaker Joden aanviel.

In de ochtend werd de Joodse man net buiten zijn woning neergestoken, zo’n 500 meter van de Grote Synagoge in Straatsburg. Omstanders zeggen dat de dader ‘Allah is groot’ schreeuwde voor zijn daad, meldt persbureau AFP. Het slachtoffer was duidelijk herkenbaar als Jood, omdat hij een keppeltje droeg.

‘Wonder dat hij nog leeft’
De zestigjarige man werd in zijn buik gestoken, en kon daarna naar een cafe vluchten. Daar werd hij door omstanders geholpen. Rabbijn Mendel Samama vertelt tegen Le Journal du Dimanche dat de man veel geluk heeft gehad. ‘Hij werd geraakt in de buikstreek, een paar centimeter van vitale organen. Hij is zich bewust dat het een wonder is dat hij nog leeft.’ Het slachtoffer werd opgenomen in het ziekenhuis.

De dader kon worden opgepakt door de Franse politie. Hij heeft naar verluidt psychiatrische problemen en is een bekende van de autoriteiten. De man viel in 2010 ook al een Jood aan, in dezelfde stad. Samen met een ander sloegen ze een man met een ijzeren staaf op zijn achterhoofd en staken ze hem neer.

Man voerde eerder antisemitische aanval uit
Het was ‘duidelijk een antisemitische aanval’, zei de Raad van Joodse Instellingen destijds. De dader werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en geplaatst in een psychiatrisch ziekenhuis, meldt France Bleu. Dat dit blijkbaar niet voldoende was om een nieuwe aanval te voorkomen, noemt opperrabbijn René Gutman ‘problematisch’.

Er wonen meer dan 15.000 Joden in Straatsburg, een van de grootste Joodse gemeenschappen in Frankrijk. Meer dan vijf procent van de bevolking is Joods.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.