Victor Pak

Wapenshows Amerika: met z’n allen tegen de overheid

Door Victor Pak - 30 september 2016

Victor Pak, die als vrijwilliger voor de campagne van Hillary Clinton naar Denver trok, schrijft over zijn persoonlijke observaties tijdens dit avontuur.

Als op een gewone markt drommen de mensen samen rond de kraampjes. De klanten houden de uitgestalde koopwaar in de hand en proberen een deal te sluiten met de verkoper. Een negen millimeter pistool, een shotgun of toch liever een Bushmaster. Op de Tanner Gunshow is er keuze zat. Het is de grootste wapenmarkt van Colorado met meer dan 700 kraampjes in een overdekte hal van 6.000 vierkante meter.

De wapenhandel is een gigantische markt in de Verenigde Staten. Ieder jaar wordt er 13,5 miljard dollar omgezet. Na de schietpartij in Orlando schoot de verkoop van wapens omhoog, uit angst voor strengere regels van de federale overheid. Op de Tanner Gunshow kost het goedkoopste – tweedehands – pistool zo’n 150 dollar. Een bushmaster van het type AR-15 wordt voor zo’n 700 dollar verkocht.

Lees ook deze blog van Victor Pak: Regels zijn in Amerika niet om mee te spotten
victor

‘Meer regels zijn niet nodig’
Een handelaar van de Big Joe gunstore vertelt dat ze zo’n vijftien wapens per dag verkopen op de markt, die maandelijks plaatsheeft. Hij ziet geen probleem in de wapenhandel zoals die nu gereguleerd is. ‘Weet je wat het meest gebruikte moordwapen is? Een honkbalknuppel! Die zijn vrij verkrijgbaar, zonder registratie en nauwelijks te traceren op de plaats delict.’

Naast wapens verkoopt hij ook munitie, messen en hakbijlen. Duizend kogels voor een Bushmaster zijn dit weekend te koop voor 350 dollar. Een buitenkansje, vindt hij.

Op zoek naar iets om zichzelf te beschermen
Jerry, een kalende vijftiger, is wel geïnteresseerd. Vorig jaar kocht hij zijn eerste wapen, ‘een klein pistooltje.’ Nu wil hij wat groters, een AR-15. In 2012 werd dit type wapen gebruikt bij de schietpartij op een kleuterschool in Newtown, Connecticut (27 slachtoffers) en in de schietpartij in een bioscoop in Aurora (12 slachtoffers), op slechts 15 kilometer afstand van deze wapenmarkt.

Jerry erkent dat het wapen een ‘people killer’ is, maar toch wil hij er eentje. Puur ter bescherming, het land is door deze verkiezingen zo onrustig dat hij bang is dat er iets ‘groots’ te gebeuren staat. ‘En dan wil ik wel mijzelf kunnen beschermen, tegen de federale overheid.’

Overheid zit achter meeste problemen
Die overheid ziet hij als een van de grootste problemen van het land: ‘De overheid creëert alleen maar problemen als zij iets moet oplossen.’ Het liefst wil hij dat de overheid de verzorgingsstaat afschaft en zo min mogelijk doet.

Jerry is niet de enige op de wapenshow met een hekel aan de federale overheid. De posters van de anti-overheidsbeweging Tea Party vinden gretig aftrek.

Wel worden de drie aanwezige politieagenten uitvoerig bedankt voor hun dienst voor het land. Zij lopen hier rond voor de veiligheid, bewapend met slechts een eenvoudig handpistool.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.