Rik Kuethe

Kalm en stijlvol: Pence maakt indruk in debat vicepresidenten

Door Rik Kuethe - 05 oktober 2016

De twee kandidaten voor het Amerikaanse vicepresidentschap hebben dinsdagnacht voor de enige keer met elkaar gedebatteerd. Het werd een knisperende woordenstrijd tussen senator Tim Kaine, de mogelijke plaatsvervanger van Hillary Clinton en Mike Pence, de huidige gouverneur van Indiana.

Hun voorgangers in de positie van achtervanger, onder wie Richard Nixon en Lyndon Johnson, hebben zich vaak laatdunkend uitgelaten over de betekenis van het vicepresidentschap. George H.W.Bush merkte op dat je in die positie veel internationale leiders ontmoet, zij het dan dat die meestal dood zijn. De president stuurt namelijk vaak zijn tweede man wanneer het staatshoofd van een land als Mauritanië de geest heeft gegeven.

Meepraten over de verkiezingen? Op woensdag 19 oktober, de avond van het laatste tv-debat, organiseert Elsevier de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Tickets>

Pence had de lastigste taak, maar voerde die goed uit

Voor Pence was de opgave veruit het lastigst. Zijn broodheer Donald Trump heeft tijdens de campagne zoveel opmerkelijke uitspraken gedaan dat het voor Kaine makkelijk inkoppen was: ‘Gelooft u ook dat Mexicanen in het algemeen verkrachters zijn? Vindt u net als Donald Trump dat Vladimir Poetin een betere leider is dan Barack Obama en beschouwt u vrouwen ook als sloeries, varkens en honden?’

Pence, de meest stijlvolle van beide kemphanen, pareerde die aanvallen handig, vaak door er aan voorbij te gaan. Beide kandidaten zijn streng gelovig.

Af en toe emotioneel

Kaine memoreerde dat hij het zeer zwaar had gehad met het ten uitvoerleggen van de doodstraf toen hij gouverneur van Virginia werd. Pence werd emotioneel bij het onder woorden brengen van zijn afkeer van abortus.

Voor hem dan ook een kleine overwinning op punten.

Als kijker kon je na afloop een gevoel van teleurstelling dat beide heren geen kandidaten voor de hoofdprijs zijn maar moeilijk van je afzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.