buitenland

Ironisch: uitgerekend May wil Trump wijzen op belang van EU

Door Elif Isitman - 21 januari 2017

Na zijn protectionistische inauguratiespeech, wil de Britse premier Theresa May de Amerikaanse president Donald Trump wijzen op het belang van de Europese Unie. Zij zal het onderwerp aankaarten in hun eerste ontmoeting.

May benadrukte zaterdag in een interview met The Financial Times dat ze waarde hecht aan een sterke EU.

Nog altijd sterke band met EU

Opvallend dat juist May een lans wil breken voor de Europese eenheid, terwijl haar land afgelopen juni besloot de EU te verlaten. De aanstaande Brexit betekent volgens May echter niet dat haar regering geen waarde hecht aan Europese samenwerking.

‘Ik wil dat de EU sterk doorgaat en ik wil ook in de toekomst een hecht en strategisch partnerschap met de EU,’ aldus May. Vooral voor veiligheidskwesties is dat belangrijk volgens haar: ‘Met de bedreigingen die we onder ogen moeten zien is het nu niet de tijd voor minder samenwerking’.

Achterhaald bondgenootschap

May zegt ook te verwachten dat Trump ‘het belang van de NAVO zal erkennen’. Eerder zei Trump het trans-Atlantische bondgenootschap maar achterhaald te vinden. Daarop reageerde minister van Defensie Jeanine Hennis vrijdag nog vilein: ‘Hij heeft gezegd dat de NAVO bijna zeventig jaar oud is. Daarop zeg ik “de heer Trump is ook zeventig jaar oud”. Dat de NAVO bijna zeventig jaar oud is, wil niet zeggen dat ze met pensioen moet,’ aldus Hennis.

Trump prees eerder ook de Britten vanwege hun beslissing de EU te verlaten. Naar eigen zeggen zag hij de campagne van de Brexiteers zelfs als voorbeeld voor zijn eigen verkiezingscampagne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.