buitenland

Hezbollah dreigt met raketten op Israëlische kernreactor

Door Stagiair - 17 februari 2017

De Libanese terreurorganisatie Hezbollah slaat dreigende taal uit naar Israël. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah waarschuwt dat de raketten van de terreurgroepering een nucleaire reactor kunnen raken.

In een speech op de Libanese tv-zender Al-Manar zegt Nasrallah dat de raketten van Hezbollah overal in Israël kunnen neerkomen. Als specifiek doelwit noemt hij het Negev Nucleaire Onderzoekscentrum nabij de stad Dimona, gelegen in Midden-Israël. Nasrallahs uitspraken vallen samen met de 38ste viering van de Islamitische Revolutie in Iran. Hezbollah, een sjiitische terreurorganisatie, werd in 1985 opgericht door volgelingen van ayatollah Khomeini. Nog altijd ontvangt Hezbollah financiële en materiële steun vanuit Iran.

120.000 raketten

In 2006 vocht Israël een kortstondige oorlog uit met Hezbollah, nadat de terreurgroep een aantal Israëlische soldaten kidnapte en doodde. De Israëliërs antwoordden met bombardementen en een invasie van Zuid-Libanon. Er vielen rond de duizend doden.

De verhoudingen tussen de twee partijen blijven gespannen. Volgens de Israëlische militaire inlichtingendienst houdt Hezbollah zeker 120.000 raketten op Israël gericht. Sinds 2011 heeft Israël daarom de beschikking over Iron Dome, een geavanceerd raketschild.

Het is niet de eerste keer dat Nasrallah doelwitten noemt. Vorig jaar – tijdens de 37ste viering van de Islamitische Revolutie – dreigde de leider raketten af te vuren op een ammoniakopslag in de Israëlische kustplaats Haifa. De Israëlische overheid besloot de ammoniakopslag zo snel mogelijk te sluiten.

Kernwapens

De nucleaire reactor in de Negev-woestijn stamt uit 1958. Volgens Israël is de faciliteit bedoeld voor atoomwetenschappelijk onderzoek. Deskundigen stellen dat er in het verleden kernwapens zijn geproduceerd. Zij baseren zich op de Israëlische klokkenluider Mordechai Vanunu, een voormalig werknemer van de reactor. In de jaren tachtig maakte Vanunu heimelijk tientallen foto’s in de faciliteit, die hij doorspeelde naar de media. In 1988 werd hij schuldig bevonden aan spionage en verraad. In 2004 kwam hij vrij na zestien jaar gevangenschap.

Yisrael Katz, de Israëlische minister van Inlichtingen, Atoomenergie en Vervoer, heeft harde woorden voor Nasrallah: ‘Als Nasrallah het waagt te schieten op Israël of op onze infrastructuur, kan heel Libanon het doelwit zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.