buitenland

Amerikanen doden per abuis 18 Syrische rebellen

Door Berend Sommer - 13 april 2017

In een bombardement van de geallieerden in Syrië op doelen van Islamitische Staat (IS) zijn per abuis achttien rebellen omgekomen. Dit bevestigt het Pentagon vanmiddag.

Naar verluidt kregen de Amerikanen verkeerde coördinaten toegespeeld door de rebellen. In plaats van de terroristische organisatie werden bondgenoten dodelijk getroffen. Naar alle waarschijnlijkheid was er sprake van een luchtaanval, waarin doelen van IS getroffen zouden moeten worden. Het is de derde keer in een maand tijd dat Amerikaanse raketten geallieerde- of burgerslachtoffers maken. Er wordt een onderzoek ingesteld.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het Amerikaanse leger werkt samen met de Syrische rebellen in de strijd tegen IS. Dit maakt de vergissing des te pijnlijker. Een woordvoerder van het Pentagon spreekt van ‘een tragedie’ en biedt condoleances aan.

Slag om Tabqah

Het bombardement vond plaats bij het dorpje Tabqah, waar op dit moment wordt gevochten. De Tabqah-dam is een strategisch belangrijke positie, met het oog op de Syrische stad Raqqa. Op dit moment geldt Raqqa als de hoofdstad van IS in Syrië.

Een brede coalitie vecht momenteel tegen Islamitische Staat. De toename en de heftigheid van het aantal gevechten is terug te vinden in het aantal slachtoffers. Ook in Irak wordt al maanden gevochten om de stad Mosul, die door het Iraakse leger omsingeld is. Mosul wordt gezien als de laatste grote vesting van IS in Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.