buitenland

Valt Frankrijk ten prooi aan radicaal links?

Door Berend Sommer - 10 april 2017

Opeens is daar Jean-Luc Mélenchon. De radicaal-linkse presidentskandidaat draait al jaren mee in de Franse politiek, maar nu beleeft hij zijn momentum. In de peilingen stijgt hij naar 18 procent van de stemmen. Lukt het hem om favoriet Emmanuel Macron op links te passeren?

Gisteren sprak Mélenchon zijn achterban toe in de haven van Marseille. Met op de achtergrond de Middellandse Zee, waar jaarlijks duizenden migranten verdrinken, pleitte hij voor open grenzen. Volgens zijn eigen organisatie bracht de toespraak zeventigduizend toehoorders op de been. ‘De overwinning is binnen handbereik,’ zei hij voor een uitzinnige menigte.

Mélenchon streeft een radicaal-linkse koers na, met dienstplicht en versteviging van de banden met Rusland. Ook wil hij dat Frankrijk zich terugtrekt uit de NAVO. Sinds zijn overtuigende optreden in het presidentsdebat van vorige week dinsdag weet hij de blik van de Franse kiezer op zich gericht. Zijn opmars naar de tweede ronde is ingezet. Mélenchon heeft volgens de laatste peiling de rechtse kandidaat François Fillon (Les Républicains) ingehaald. Fillon kan rekenen op 17 procent van de kiezers. Nu heeft Mélenchon zicht op Marine Le Pen (Front National) en Macron (En Marche!), die beiden aan kop gaan met 24 procent. Hun voorsprong is aan het slinken.

Door de wol geverfd

Tijdens de tweede regeringsperiode van president Jacques Chirac was Mélenchon minister van Economische Zaken. Hij beschikt over een ruime ervaring in de politiek en is een geducht debater. In 2008 verliet hij de Parti socialiste, om naar Duits voorbeeld een partij op te richten die ondubbelzinnig links is. Nu maakt hij met de politieke beweging La France insoumise (opstandig Frankrijk) jacht op de gevestigde orde. Fillon noemde hem dit weekend ‘de kapitein van het scheepswrak Potemkin, die van Frankrijk de Titanic wil maken’. In de peilingen van zondag zag Fillon hoe deze kapitein hem voorbijstreefde.

Strijd met Front National

Als Mélenchon de favoriet Macron weet te passeren, dan is de verwachting dat hij de strijd moet aangaan met Marine Le Pen, leider van het extreem-rechtse Front National. De Franse sociaal-democraten zijn al weken nergens te bekennen. Hun kandidaat Benoît Hamon slaagt er voorlopig niet in om meer dan 10 procent van de kiezers achter zich te krijgen. Mocht Hamon de tweede ronde niet halen en Mélenchon wel, dan kan de laatste op de steun van de Parti socialiste rekenen, zegt Hamon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.