Colombia

‘Ontvoerde Derk Bolt en cameraman vandaag nog vrij’

Door Berend Sommer - 21 juni 2017

De twee journalisten van het televisieprogramma Spoorloos komen mogelijk vandaag nog vrij. Dat meldt Richard Claro, lid van de humanitaire commissie die de twee ontvoerde journalisten moet opsporen, op de Colombiaanse radio. Presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender worden sinds zaterdag vastgehouden door de marxistische guerrillagroep ELN.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Claro spreekt namens de commissie die is belast met de vrijlating van het Spoorloos-duo, en heeft goede hoop. De twee maken het volgens Claro goed. Ook bevestigt hij dat ze door de ELN worden vastgehouden.

De guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional), vrij vertaald het Nationaal Bevrijdingsleger, is een marxistische groepering die de Colombiaanse regering omver wil werpen. In tegenstelling tot haar voormalige bondgenoot FARC heeft deze groepering haar wapens niet ingeleverd.

De Colombiaanse regering heeft onmiddellijke vrijlating van de twee journalisten geëist. De regering zegt in een verklaring dat het Colombiaanse leger wordt ingezet om de vermiste journalisten op te sporen. Het gebied rond de plaats El Tarra, in Norte de Santander, wordt uitgekamd met behulp van vliegtuigen.

Ontvoering Spaanse journalist

Vorig jaar ontvoerde dezelfde beweging drie journalisten, onder wie een Spanjaard en een Colombiaan. Binnen enkele dagen werden die weer vrijgelaten. De Spaanse journalist Salud Hernández doet vandaag haar verhaal in de Volkskrant: ‘Ze hebben me goed behandeld, maar ik wist ook dat ze me zonder problemen een kogel door het hoofd zouden schieten.’ Hernández werd vorig jaar na zes dagen vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.