buitenland

Barack Obama: we kunnen dit niet langer tolereren

Door Shari Deira - 17 december 2012

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat er een eind moet komen aan tragedies zoals de schietpartij in Newtown. Daarbij kwamen 20 kinderen en zeven volwassenen om het leven. ‘We kunnen dit niet langer tolereren.’

Obama gaf zondag (lokale tijd) een geëmotioneerde toespraak in Newtown, waar hij ook een herdenkingsdienst voor de slachtoffers bezocht. Zijn toespraak begon met het voorlezen van de namen van slachtoffers.

Antwoord

De president belooft ‘al zijn macht te gebruiken om nieuwe tragedies te voorkomen’. Politieke gevoeligheden mogen de veiligheid van kinderen niet in de weg staan, zegt Obama. Hij vraagt zich af of zijn land wel genoeg doet om kinderen te beschermen.

‘Als we eerlijk zijn tegen onszelf, dan is het antwoord “nee”.’ Wat Obama precies wil doen om tragische incidenten als deze te voorkomen, is niet duidelijk. ‘Geen wet kan al het kwaad in de wereld uitbannen, maar we hebben de plicht om dit soort geweld tegen te gaan.’

Obama zegt dat hij wetshandhavers, de geestelijke gezondheidszorg, het onderwijs en ouders zal betrekken in zijn pogingen om tragedies zoals in Newtown tegen te gaan.

Intelligent

Drie dagen na de moord tasten Amerikanen nog steeds in het duister over het motief van schutter Adam Lanza (20). Hij had geen strafblad en wordt door bekenden beschreven als zeer intelligent, maar ook nerveus en onrustig.

Peter Lanza, de vader van de schutter, zegt dat zijn familie net als heel het land in rouw is. ‘Wij verkeren in een staat van ongeloof en proberen antwoorden te vinden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.