buitenland

‘Dader bloedbad schoot eerst thuis zijn moeder dood’

Door Servaas van der Laan - 17 december 2012

De 20-jarige man die een bloedbad aanrichtte op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut, schoot eerst thuis zijn moeder en kleuterjuf op de school dood. Hierna moordde hij haar hele klas uit.

Dat melden meerdere Amerikaanse media op grond van bronnen binnen het politieonderzoek.

De politie heeft bevestigd dat het gaat om Adam Lanza, een twintigjarige man wiens moeder als kleuterjuf op de Sandy Hook-basisschool werkte. Aanvankelijk werd onterecht door de media gemeld dat Adams broer Ryan de schutter zou zijn.

Door het hoofd

Zender Fox News meldt dat Lanza thuis zijn eigen moeder door het hoofd heeft geschoten. Vervolgens drong hij haar school binnen en opende het vuur op haar klas.

De wapens zouden op naam van de moeder van Lanza hebben gestaan.

Dertig doden

De politie meldt dat er op de school zevenentwintig slachtoffers zijn gevallen. Onder hen zouden twintig kinderen zijn. Ook het schoolhoofd is om het leven gekomen.

De schutter zelf is ook gedood. Vermoederlijk heeft hij zichzelf door het hoofd geschoten.

Obama geëmotioneerd

President Barack Obama heeft in een toespraak zijn condoleances overgebracht. De president was zichtbaar geëmotioneerd en zei ‘dat onze harten zijn gebroken voor de kleine kinderen die zijn omgekomen en de ouders van wie hun kinderen veel te vroeg van hen zijn afgekomen.’

Daarnaast onderstreepte de president dat de Verenigde Staten dit soort schietpartijen nu al ‘veel te vaak hebben meegemaakt’ en hij kondigde maatregelen aan die de schietpartijen aan banden moeten leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.