buitenland

Dijsselbloem genoemd als nieuwe voorzitter eurogroep

Door Servaas van der Laan - 17 december 2012

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wordt mogelijk de nieuwe voorzitter van de eurogroep. Bronnen in Brussel melden dat de minister een goeie kanshebber is om Jean-Claude Juncker op te volgen als hoofd van het overleg tussen de zeventien ministers van Financiën van de eurolanden.

Dijsselbloem bevestigde de berichten en zei dat hij bereid is erover na te denken als hij gevraagd wordt.

Eerder werd ook al premier Mark Rutte (VVD) genoemd voor de post, maar de Rijksvoorlichtingsdienst ontkende dat Nederland zich kandidaat zou stellen.

Juncker

De eurogroep zoekt een nieuwe voorzitter omdat de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, na meerdere verlengingen van zijn termijn, nu echt zijn functie neerlegt.

Duitsland maakt zich hard voor een voorzitter uit een land dat door ratingbureaus op een ‘triple-A-status’ wordt geraamd.

Schäuble

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble werd lang genoemd als belangrijke kandidaat maar vooral Frankrijk verzet zich tegen die aanstelling omdat de dominantie van de Duitsers binnen de EU-organen dan te groot zou worden.

Naast Luxemburg lijken Finland en Nederland nu nog de enige kandidaten te zijn. Naast Dijsselbloem wordt ook de Finse premier Jyrki Katainen genoemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.