buitenland

‘Doodstraf dreigt voor atheïst in islamitische landen’

Door Servaas van der Laan - 10 december 2012

Niet-gelovigen lopen in een groot deel van de wereld het risico om te worden vervolgd. In sommige islamitische landen hangt hen zelfs executie boven het hoofd.

Dat staat in het rapport Freedom of Thought 2012(pdf) dat maandag wordt gepubliceerd in het kader van de internationale dag voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties.

In Iran, Pakistan, Afghanistan, Saudi-Arabië, Sudan, Mauritanië en de Malediven kunnen niet-gelovigen de doodstraf krijgen.


Islamitische landen

In zeker zestig landen riskeren atheïsten en anderen die sceptisch staan tegenover religie strafrechtelijke vervolging.

Die kans is het grootst in islamitische landen, zeggen onderzoekers van de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU) die verantwoordelijk zijn voor het rapport.


Discriminatie

Maar ook in Europese landen en in de Verenigde Staten worden niet-gelovigen gediscrimineerd. De overheid zou veel religieuze organisaties bevoordelen terwijl atheïsten en humanisten worden belemmerd.

Nederland komt ook in het rapport voor. PVV-leider Geert Wilders en cartoonist Gregorius Nekschot worden genoemd als voorbeelden van mensen die zich tegenover de rechter moesten verantwoorden omdat zij zich kritisch uitlieten over een religie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.