buitenland

Duitsland: Jeroen Dijsselbloem voorzitter eurogroep

Door Jeroen Langelaar - 21 december 2012

Er gaan in Europa steeds meer stemmen op om minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) te benoemen als opvolger van scheidend voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker. Vrijdag heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zich achter de Nederlander geschaard.

In een vraaggesprek met persbureau DPA zegt Schäuble: ‘Er is veel voor te zeggen als een minister van Financiën van een kleiner land het gaat doen. Dat kan helpen om tussen de verschillende standpunten een gezamenlijke lijn te vinden.’

Volgens de Duitser is Dijsselbloem geschikt. Hij noemt de PvdA’er ‘zeer competent en gerespecteerd’.

Stoppen

Eerder sprak Juncker zelf zijn steun uit voor Dijsselbloem. De eurogroep heeft een nieuwe voorzitter nodig nu de Luxemburgse premier heeft aangegeven dat hij wil stoppen.

Een andere naam die als opvolger van Juncker vaak is genoemd, is die van Schäuble. De Duitse bewindsman zei echter dat hij voor zichzelf geen rol als voorzitter ziet weggelegd.

Dijsselbloem heeft gezegd over het voorzitterschap te willen nadenken. Als hij de eurogroep gaat leiden, blijft hij wel gewoon aan als minister van Financiën in Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.