buitenland

Griekenland doet te weinig tegen belastingontduikers

Door Shari Deira - 24 december 2012

Griekenland doet te weinig om de schulden van belastingontduikers te innen. Het noodlijdende land heeft pas de helft van de openstaande schuld kunnen innen en moet een groot deel van nog uitstaande schulden afschrijven omdat ze oninbaar zijn.

Dat blijkt uit een rapport over de Griekse financiële situatie van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Schulden

Volgens de onderzoekers schiet Griekenland tekort wat betreft het innen van belastingschulden. De belastingdienst zou slechts 20 procent van de in totaal 53 miljard euro aan uitstaande schulden kunnen ophalen.

Griekenland zou zich vooral moeten richten op het innen van schulden van de 1.500 belangrijkste wanbetalers. Zij vertegenwoordigen samen ongeveer twee derde van de belastingschuld. Het gaat onder anderen om dokters en advocaten.

Na de kerst gaat het Griekse parlement een wet aannemen die de belastingtarieven in het Zuid-Europese land verhoogt. Het is belangrijk dat Griekenland de belastingen ook daadwerkelijk kan innen.

Bankrekening

Zaterdag kondigde het Griekse ministerie van Justitie aan onderzoek te gaan doen naar 2.000 Grieken met een Zwitserse bankrekening die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking.

Het ontduiken van belasting door burgers is een chronisch probleem voor Griekenland. Dat veel rijke Grieken geen belasting betalen, leidt tot verzet bij veel middenstanders die wel hun deel afdragen aan de overheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.