buitenland

Hof verwerpt belastingverhoging Franse miljonairs

Door Servaas van der Laan - 29 december 2012

Het Constitutionele Hof in Parijs heeft de verhoging van het belastingtarief naar 75 procent voor inkomens vanaf een miljoen euro verworpen. Volgens het hof is het wetsvoorstel in strijd met de grondwet omdat huishoudens disproportioneel worden belast zonder dat daar een goede reden voor is.

De wet is in de ogen van het hof niet eerlijk, omdat de miljonairs op verschillende manieren worden getroffen door de maatregel.

De Socialistische president François Hollande wilde de superrijken juist extra belasten om zo het overheidstekort terug te kunnen dringen.

Depardieu

De heffing van 75 procent stuitte op groot verzet van enkele bekende Franse miljonairs. Zo was acteur Gérard Depardieu woest over de tientallen miljoenen euro’s die hij aan belasting moest betalen en leverde om die reden zijn Franse paspoort in en verhuisde naar België.

Premier Jean-Marc Ayrault noemde het gedrag van Depardieu ‘zielig’ en ‘niet-vaderlandslievend’. Alle Fransen moeten in de ogen van de premier bijdragen in de crisis en van de superrijken mag dan best ‘een extra offer’ worden verwacht.

Superheffing

Nu de belastingverhoging door het hof is afgeschoten kunnen de Franse miljonairs niet gelijk opgelucht ademhalen.

De Franse regering heeft aangekondigd om een andere manier te verzinnen om een superheffing op de superrijken toe te passen.

De regering hoopt met de heffing ongeveer 300 miljoen euro per jaar op te halen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.