buitenland

IMF waarschuwt Amerika voor gevolgen ‘fiscal cliff’

Door Shari Deira - 27 december 2012

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt de Verenigde Staten voor de gevolgen die het uitblijven van een akkoord over de begroting met zich meebrengt. Overeenstemming over de Amerikaanse begroting is van groot belang voor de internationale economie.

Dat zegt IMF-econoom José Viñals donderdag in een interview met de Duitse krant Die Welt.

‘Als de Verenigde Staten in de “fiscal cliff” vallen heeft dat dramatische gevolgen. Voor de Verenigde Staten, voor de wereldeconomie en voor de financiële markten, waar de spanning weer duidelijk toe kan nemen.’

Vakantie

President Barack Obama onderbrak woensdag zijn vakantie op Hawaï om alsnog tot een akkoord te komen over de begroting. Als er geen akkoord komt voor 1 januari treedt een reeks bezuinigingen automatisch in werking en gaan alle tarieven van de inkomstenbelasting in de Verenigde Staten omhoog.

Alle pogingen om de Democraten en Republikeinen op één lijn te krijgen zijn tot nu toe gestrand. De Republikeinen zijn fel tegen hogere belastingen en de Democraten willen niet te veel snijden in de overheidsuitgaven.

Volgens Viñals verwachten de financiële markten niet dat de onderhandelingen mislukken. ‘Daarom is het des te belangrijker dat de politiek ze niet teleurstelt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.