buitenland

Koning België waarschuwt voor populisme in kerstrede

Door Shari Deira - 24 december 2012

Koning Albert II van België waarschuwt in zijn kerst- en nieuwjaarstoespraak voor de gevaren van populistische politiek in zijn land en andere Europese landen. Hij verwijst daarbij naar de jaren dertig.

De jaarlijkse toespraak van de Koning ging over hoe Belgen moeten reageren op de economische crisis. ‘In de verwarde tijden die we nu meemaken, moeten we waakzaam blijven en de populistische betoogtrant helder doorzien.’

Gevolgen

Volgens koning Albert II wordt in economisch zware tijden altijd gezocht naar zondebokken: ‘Ofwel zijn het de vreemdelingen ofwel landgenoten uit een ander landsdeel.’

‘De crisis van de jaren dertig en de populistische reacties die ze teweegbracht, mogen niet worden vergeten. Men heeft gezien welke rampzalige gevolgen dat voor onze democratieën heeft betekend.’ De Koning wijst erop dat het populisme niet alleen in België maar ‘in talrijke Europese landen’ de kop opduikt.

Koningin Beatrix

De jaarlijkse toespraak van koningin Beatrix heeft plaats op 25 december en heeft dit jaar als thema ‘vertrouwen’. De boodschap van de Koningin is al eerder opgenomen en wordt dinsdag uitgezonden op Nederland 1 en 2 en Radio 1 om 13.00 uur.

Vorig jaar zei koningin Beatrix tijdens haar toespraak dat er te weinig aandacht is voor klimaat door ‘zorgen om geld en goed’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.