buitenland

Mario Monti afgetreden als premier van Italië

Door Servaas van der Laan - 21 december 2012

Dertien maanden na zijn aantreden treed Mario Monti af als premier van Italië. De Kamer van Afgevaardigden keurde vrijdagavond de begroting voor 2013 goed.

‘Deze woorden vormen hoogstwaarschijnlijk mijn laatste daad als premier, voordat ik mijn ontslag bij de president zal aanbieden,’ zei Monti vrijdagavond tijdens een persconferentie.

Nu ook het Huis van Afgevaardigden de begroting voor volgend jaar en daarmee de laatste bezuinigingen en hervormingen heeft goedgekeurd, zit de taak van de interim-premier er na dertien maanden op.

Berlusconi

Iets meer dan een jaar nadat Silvio Berlusconi door de financiële markten werd gedwongen om de weg naar het Quirinaalpaleis af te leggen om daar zijn ontslag aan president Giorgio Napolitano aan te bieden, maakte Monti vrijdagavond dezelfde weg.

Dit keer niet gedwongen door maar misschien wel tot grote spijt van de financiële markten. En weer is het Berlusconi die de markten dwarszit. Zijn partij heeft de noodzakelijke steun aan Monti in de Kamer opgezegd.

Corruptie

Onder het bewind van Monti kreeg het Zuid-Europese land enkele ingrijpende bezuingingen te verduren.

Ook hervormde hij de arbeidsmarkt en deed hij een poging om de grootschalige corruptie aan te pakken.

Hoongelach

Toen Berlusconi een jaar geleden onder hoongelach het politieke strijdtoneel via de achterdeur verliet, hield niemand er rekening mee dat de omstreden oud-premier zich weer in de strijd om het premierschap zou mengen.

‘Ik wil dit helemaal niet, maar ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen voor het land,’ zei Berlusconi onlangs tegen journalisten die hem vroegen naar de reden van zijn come-back.

Financiële markten

De financiële markten kijken samen met leiders van noord-Europese landen gespannen uit naar de verkiezingen van februari. Zij zien het liefst Monti terugkeren, dit keer als gekozen premier.

Monti zelf lijkt niet onwelwillend tegen een terugkeer te staan, maar heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld. Mocht hij zich in de strijd mengen, dan zijn de opponenten bekend: de corrupte, steenrijke rokkenjager Berlusconi, voormalig communist Pier Luigi Bersani en de fanatieke commediant Beppe Grillo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.