buitenland

Nieuwe stemming in UMP over opvolging Sarkozy

Door Jeroen Langelaar - 18 december 2012

De rivalen in de strijd om het leiderschap van de Franse oppositiepartij UMP hebben een akkoord bereikt over een nieuwe stemming na de betwiste eerste verkiezing. Daarmee is een voorlopig eind gekomen aan de al bijna een maand voortslepende ruzie om de opvolging van Nicolas Sarkozy als leider van de UMP.

Jean-François Copé, de officiële winnaar van de omstreden verkiezingen binnen de partij op 18 november, en zijn rivaal François Fillon zijn dit maandag overeengekomen. De nieuwe verkiezing wordt uiterlijk volgend jaar oktober gehouden.

Splitsing

De rel had al geleid tot een splitsing van de fractie van de UMP in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Copés rivaal François Fillon nam 70 parlementariërs mee naar de nieuwe R-UMP; 114 volksvertegenwoordigers bleven de oude UMP trouw.

Copé en Fillon kwamen maandagavond bijeen in het gebouw van de Assemblée Nationale in Parijs om de strijdbijl in de neogaullistische gelederen te begraven en de splitsing terug te draaien. Het was de zesde poging om eruit te kom

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.