buitenland

Premier Mali afgetreden na arrestatie door militairen

Door Shari Deira - 11 december 2012

Premier Cheick Modibo Diarra van Mali heeft dinsdag zijn ontslag ingediend enkele uren nadat militairen hem in zijn huis hebben gearresteerd. In een korte toespraak op de nationale radio maakte hij zijn aftreden en dat van de regering bekend.

Diarra noemde geen reden voor het besluit. De terneergeslagen premier sprak de hoop uit dat ‘het nieuwe team’ dat zijn regering opvolgt, in zijn opdracht zal slagen.

Controle
Militair Amadou Sanogo heeft volgens een bron in de entourage van de premier opdracht gegeven voor de arrestatie. Sanogo leidde Mali na de coup van 22 maart dit jaar en droeg de macht op 17 april over aan Diarra.

De zestigjarige Diarra zou dinsdag naar Parijs gaan voor een medische controle. Hij annuleerde zijn reis toen hij hoorde dat zijn bagage uit het vliegtuig was gehaald.

Spanningen
Diarra heeft zich ingezet voor de komst van een West-Afrikaanse vredesmacht in Mali om het land te beschermen tegen de radicale moslims in het noorden. De spanningen tussen de regering en het leger liepen hoog op omdat militaire leiders tegen buitenlandse inmenging zijn.

Mali zou alleen financiële en logistieke hulp nodig hebben. Het noorden van Mali is sinds de coup van Sanogo in handen van radicale moslims die banden hebben met terreurbeweging Al-Qa’ida. De Europese Unie stuurt militaire trainers naar Mali om het leger te trainen voor de strijd tegen de islamitische militanten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.