buitenland

‘Raket Noord-Korea kan Amerikaanse kust bereiken’

Door Shari Deira - 23 december 2012

De raket die onlangs door Noord-Korea is gelanceerd kan meer dan 10.000 kilometer vliegen met een honderden kilo’s zware kernkop. Dat betekent dat het land de westkust van de Verenigde Staten zou kunnen bereiken.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie op basis van eigen onderzoek. Noord-Korea lanceerde eerder deze maand de Unha-3-raket. De lancering zou alleen zijn om een satelliet in een baan rond de aarde te kunnen brengen.

Aarde

Een dag na de lancering vond Zuid-Korea het onderste deel van de afgeschoten drietrapsraket. ‘Uit onze analyse en simulatie daarvan blijkt dat het meer dan 10.000 kilometer kan vliegen met een kernkop van 500 tot 600 kilogram erop,’ zegt een woordvoerder van het ministerie.

Het is onduidelijk of het communistische land over de technologieën beschikt om een kernkop op een raket te monteren en of die dan ook een terugkeer naar de aarde kan trotseren.

Leider

De raketlancering leidde tot afkeuring bij wereldleiders. Vooral buurlanden Zuid-Korea en Japan maakten zich zorgen.

De lancering had plaats ongeveer een jaar na de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Hij overleed op 17 december vorig jaar. Sindsdien is zijn zoon Kim Jong-un de leider van zeer gesloten land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.