buitenland

Rusland en Amerika getroffen door extreem weer

Door Arne Hankel - 26 december 2012

Het aantal doden als gevolg van de extreme kou in Rusland is opgelopen tot minstens 128. Meer dan 900 mensen met bevriezingsverschijnselen worden in ziekenhuizen behandeld. Het zuiden van Amerika heeft te maken sneeuwstormen en tornado’s.

Rond Moskou daalde het kwik tot min 30 graden Celsius, terwijl in Oost-Siberië min 60 graden Celsius werd gemeten. De laatste 50 jaar is het in december in het Oost-Europese land niet zo koud geweest.

Koudste maanden

De temperaturen in Rusland zijn ongeveer 12 graden lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Doorgaans zijn de maanden januari en februari de koudste maanden.

Volgens de weersverwachting stijgt de temperatuur rond Moskou eind deze week tot ongeveer het vriespunt.

Amerika

Ook het zuiden van Amerika heeft te maken met extreem weer. Een grote sneeuwstorm en tornado’s hebben dinsdag staten als Texas, Louisiana en Alabama getroffen. In Texas viel zeker een dode.

Een man werd geraakt toen een boom op zijn auto viel en overleed. Ook in Oklahoma is een persoon om het leven gekomen als gevolg van het weer. Verder zijn er tientallen mensen gewond geraakt.

Tornado

Onder andere de stad Mobile in de staat Alabama is getroffen door een tornado. Ook in andere delen van Alabama en de staat Louisiana zijn huizen verwoest en is de stroom uitgevallen. Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van het winterse weer. Er zijn veel vluchten geannuleerd en vertraagd.

De verwachting is dat het noodweer woensdag blijft aanhouden. In sommige gebieden wordt tot 30 centimeter sneeuw verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.