buitenland

Ryanair-toestel op het nippertje ontsnapt aan crash

Door Servaas van der Laan - 13 december 2012

Een Boeing 737 van de Ierse low-costvliegmaatschappij is ternauwernood aan een crash ontsnapt. Boven het Duitse Memmingen konden de piloten het toestel weer omhoog trekken vlak voor het tegen de grond zou klappen.

Dat blijkt uit een reconstructie van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Het gaat om een vlucht van Manchester naar Memmingen op 23 september dit jaar.


Alarm

De piloten lieten het toestel op de automatische piloot landen. Vlak voor de landing ging het alarmsysteem in de cockpit af met de noodkreet ‘terrain, terrain. Pull up.’

Het toestel was op dat moment nog maar 140 meter boven de grond en ging met hoge snelheid neerwaarts.


Automatische piloot

De gezagvoerder wist net op tijd de automatische piloot te deactiveren en de neus van het vliegtuig weer in de lucht te krijgen.

Uit een reconstructie blijkt dat de gekozen aanvliegroute van de piloten niet overeenkwam met de route die was ingesteld op het automatische besturingssysteem.


Tijdsdruk

De piloten zeggen de fout te hebben gemaakt omdat zij vanwege tijdsdruk een andere aanvliegroute hadden gekozen.

Het vliegtuig had een half uur vertraging en kon dat deels inhalen door op een baan te landen die minder ver van de gate verwijderd was.


Noodlandingen

De Ierse prijsvechter wordt dit jaar achtervolgd door verhalen over incidenten en noodlandingen.

Zo zouden door bezuinigingen op de brandstof meerdere vliegtuigen een noodlanding hebben moeten maken omdat ze zonder kerosine dreigden te raken.

Pilotenvakbonden hebben de alarmbel geluid vanwege de vermeende misstanden bij Ryanair. Oprichter en topman van Ryanair, Michael O’Leary spreekt van overtrokken reacties en onderstreept dat zijn vliegtuigen ‘volkomen veilig’ zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.