buitenland

Sjiitische pelgrims gedood bij bomaanslag Pakistan

Door Shari Deira - 30 december 2012

Bij een aanslag op een bus in het zuidwesten van Pakistan zijn zeker negentien sjiitische pelgrims om het leven gekomen. Vijfentwintig andere passagiers raakten gewond, van wie sommige in kritieke toestand.

Dat melden regeringsfunctionarissen zondag.

Er ontplofte een autobom toen drie bussen in konvooi langsreden. Een bus met 45 inzittenden vloog in brand. De aanslag had plaats in het district Mastung, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Quetta, de hoofdstad van de provincie Baluchistan.

Verantwoordelijkheid

Baluchistan grenst aan Iran en Afghanistan. De provincie, die rijk is aan olie en gas, staat bekend om zijn vele bloedige aanslagen van soennieten en sjiieten. Van de 180 miljoen Pakistanen zijn er zo’n 36 miljoen sjiiet.

In de bussen zaten ongeveer 180 pelgrims die onderweg waren naar het overwegend sjiitische Iran. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

In eerste instantie werd gedacht dat de daders de bom op een afstand hebben laten ontploffen. Later bleek het om een zelfmoordaanslag te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.