buitenland

Verbod op adoptie Russische kinderen door Amerikanen

Door Arne Hankel - 26 december 2012

De Russische Federatieraad (Senaat) heeft woensdag in Moskou een wet goedgekeurd die adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders verbiedt. Eerder ging de Staatsdoema (Russische Tweede Kamer) al akkoord.

De omstreden wet wordt nu van kracht als president Vladimir Poetin er zijn handtekening onder zet.

Dood advocaat

De wet wordt gezien als vergelding voor een wet die onlangs in de Verenigde Staten is ingevoerd. Deze ontzegt iedereen de toegang tot de Verenigde Staten die betrokken was bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski. Volgens waarnemers zet de nieuwe Russische wet de betrekkingen tussen Washington en Moskou verder onder druk.

Wezen

Rusland kent naar schatting 650.000 wezen van wie er vorig jaar 110.000 in tehuizen zaten. Ongeveer 3.400 kinderen werden in 2011 door families in het buitenland geadopteerd. Amerika had met 956 kinderen de meeste adopties.

Tegenstanders van de wet vinden dat kinderen een kans op een beter leven verliezen door politiek spel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.