buitenland

Verzet in Verenigde Staten tegen verbod aanvalswapens

Door Jeroen Langelaar - 20 december 2012

Hoewel president Barack Obama en sommige politici pleiten voor een verbod op semi-automatische geweren, laten bijna een week na de schietpartij in Newtown ook tegenstanders van zich horen.

Een verbod op aanvalswapens lost het probleem niet op, zegt Richard Shelby, senator uit Alabama. ‘Dat hebben we eerder gezien.’

Van 1994 tot 2004 gold er in Amerika ook een verbod op de productie en verkoop van semi-automatische geweren, maar onderzoeken wijzen uit dat deze maatregel het vuurwapengeweld in die periode niet heeft teruggedrongen.

Shelby, een Republikein, denkt dat het opstellen van een nieuwe wet lastig is. ‘Je moet erachter komen wie toegang heeft tot deze wapens, in het bijzonder irrationele en gestoorde mensen. En hoe definieer je “aanvalswapen”? Het is heel moeilijk.’

Vals gevoel van veiligheid

Ook senator Lindsey Graham uit South Carolina voelt weinig voor strengere wapenwetten. Een verbod op semi-automatische wapens ‘slaat nergens op’, aldus de Republikein. ‘Het ergste wat we kunnen doen is een vals gevoel van veiligheid creëren. Niet alle slechte zaken in de wereld kunnen worden opgelost door overheidsingrijpen.’

Amerika werd vorige week vrijdag opgeschrikt door een schietpartij in Newtown (Connecticut). Een twintigjarige man schoot met verschillende wapens, waaronder een semi-automatisch geweer, 27 mensen dood, onder wie twintig kinderen.

Democraten tegen

De Republikeinse senator Marco Rubio (Florida) houdt de mogelijkheid voor nieuwe wetten open, maar zegt dat hij toegewijd is aan het beschermen van het grondwettelijke recht op het bezitten en dragen van wapens. ‘Criminelen, per definitie, houden zich niet aan de wet,’ weet hij.

Het zijn niet alleen Republikeinen die huiverig zijn voor een nieuw federaal verbod op aanvalswapens. Ook sommige conservatieve Democraten, zoals John Barrow (Georgia) en Nick Rahall (West Virginia), hebben zich niet geschaard achter de roep om een verbod. ‘De oorzaken van geweld in Amerika zijn groter en breder dan alleen wapens,’ aldus Rahall.

Bevel

Het zal moeilijk worden voor Obama en zijn Democratische collega’s om het wetsvoorstel door het Congres te loodsen. Niet alleen hebben de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, ook zijn zowel in het Huis als in de Senaat ‘anti-wapenpolitici’ in de minderheid.

In het uiterste geval zou Obama een verbod kunnen instellen via een ‘bevel van de uitvoerende macht’. Een dergelijke rigide stap is doorgaans niet populair bij de kiezers, maar omdat Obama niet meer herkozen hoeft te worden en de achterliggende jaren niet vies is gebleken van deze executive orders, houden analisten deze mogelijkheid nadrukkelijk open.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.