buitenland

Wapenlobby wil presentator Morgan uit Verenigde Staten

Door Shari Deira - 24 december 2012

Ruim een week na de schietpartij in Newtown is in de Verenigde Staten de discussie over wapenbezit nog in volle gang. De wapenlobby is nu in conflict met CNN-presentator Piers Morgan, een fel tegenstander van wapens.

Medestanders van de wapenlobby hebben en masse een petitie ondertekenend om de Brit Morgan uit het land te zetten.

Boos

Er zijn al ruim 30.000 handtekeningen verzameld, terwijl er slechts 25.000 nodig zijn om een reactie van het Witte Huis te krijgen.

Tijdens een interview met Larry Pratt, voorzitter van de vereniging van wapeneigenaren van Amerika, maakte Morgan duidelijk hoe hij denkt over wapens. De presentator werd boos toen Pratt sugerreerde dat meer wapens de oplossing zouden zijn voor vuurwapengeweld.

‘ Je bent een ongelooflijk domme man, he?’ zei Morgan in het interview. ‘ Je geeft geen moer om het aantal doden door vuurwapengeweld in Amerika.’

Recht

Morgan zou bezig zijn met een ‘vijandelijke aanval tegen de Amerikaanse grondwet door het Tweede Amendement te ondermijnen’. Het Tweede Amendement houdt in dat Amerikanen recht hebben op vrij wapenbezit.

De petitie is een initiatief van een journalist uit Texas. Morgen zou misbruik maken van zijn positie als bekende televisiepresentator.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.