buitenland

Wapenlobbyist wil gewapend personeel op alle scholen

Door Servaas van der Laan - 21 december 2012

De Amerikaanse wapenlobbyist National Rifle Association wil dat alle scholen in de Verenigde Staten worden voorzien van gewapend personeel. Volgens de NRA is dat de enige manier om kinderen te beschermen tegen ‘gewapende gekken’.

Dat zei NRA-vicepresident Wayne LaPierre vrijdag tijdens een persconferentie.

De grootste wapenlobbyist van de Verenigde Staten reageert daarmee op het bloedbad op een basisschool in Newtown waarbij twintig kinderen en zes volwassenen werden doodgeschoten door de twintigjarige Adam Lanza.

Onschuldige kinederen

‘Als er gewapend personeel op de school was geweest, hadden de levens van twinitg onschuldige kinderen kunnen worden gespaard,’ zei LaPierre.

De bewakers moeten goed worden getraind. De NRA biedt hulp aan bij die trainingen. LaPierre zei een systeem voor ogen te hebben dat ‘door de hele wereld kan worden gekopieerd’.

Betogers

Helemaal vlekkeloos verliep het betoog niet. De persconferentie werd tweemaal verstoord door betogers die riepen dat de NRA verantwoordelijk is voor de dood van de schoolkinderen.

‘NRA is killing our kids,’ was op spandoeken van de betogers te lezen.

Verbod

President Obama pleit voor een verbod op semi-automatische ‘aanvalswapens’. De kans is klein dat er in het door een machtige wapenlobby gedomineerde land iets zal veranderen.

Een restrictie van de wapenwet heeft in het verleden niet geleid tot terugdringen van wapengeweld, zei een Republikeinse senator in reactie op het voorstel van Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.