buitenland

Wapenverkoop in Amerika stijgt na schietpartij Newtown

Door Jeroen Langelaar - 18 december 2012

De mogelijkheid van een nieuw verbod op semi-automatische geweren heeft in de dagen na de schietpartij in Newtown gezorgd voor een stijgende verkoop van aanvalswapens in de Verenigde Staten.

Dat bericht de Amerikaanse nieuwszender FOX News dinsdag.

Nadat in Newtown, Connecticut vrijdag 27 mensen werden doodgeschoten, pleitten verschillende linkse actiegroepen en Democraten voor een nieuw verbod op aanvalswapens.

AR-15

Duizenden Amerikanen wilden dit niet afwachten en begaven zich in de dagen na de schietpartij naar hun lokale wapenwinkel. Vooral de semi-automatische AR-15, een van de wapens die door de schutter in Newtown werd gebruikt, is populair.

Het Colorado Bureau of Investigation meldt dat het nooit eerder zo veel achtergrond-checks heeft uitgevoerd voor wapenkopers als afgelopen weekend. Pistoolwinkels- en wapenmarkten in andere staten melden ook veel meer klanten en bezoekers dan normaal.

Actie

In een toespraak in Newtown beloofde de Amerikaanse president Barack Obama ‘betekenisvolle actie’. Maar de kans dat er wat gaat veranderen, is klein. Obama heeft na andere schietpartijen ook gezegd met maatregelen te komen, maar die bleven uit.

Bovendien zijn politici gebonden aan de grondwet, die het recht op het ‘bezitten en dragen van wapens’ garandeert. Daarnaast bestaat in de Verenigde Staten een brede steun voor vrij wapenbezit en geloven veruit de meeste Amerikanen niet dat strengere wetten tragedies als die in Connecticut kunnen voorkomen.

Van 1994 tot 2004 was er ook een federaal verbod op de productie van semi-automatische geweren, maar de door president Bill Clinton ingestelde maatregel bleek niet populair.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.