buitenland

Algerijnse ‘reddingsactie’ loopt uit op een drama

Door Servaas van der Laan - 18 januari 2013

De poging van het Algerijnse leger om een groep gijzelaars uit handen van moslimextremisten te bevrijden, is uitgemond in een bloedbad. Bij de beschietingen van het leger is een onbekend aantal gijzelaars en terroristen om het leven gekomen.

Dat melden meerdere internationale media, waaronder de Franse krant Le Figaro.

Onder de doden zouden werknemers zijn van de Franse, Britse, Noorse, Amerikaanse en Japanse nationaliteit.

Geen onderhandelingen

Het Algerijnse leger greep donderdag op brute wijze in door vanuit helikopters het vuur te openen op de terroristen. Onderhandelen met terroristen doet Algerije per definitie niet.

‘De Algerijnse autoriteiten reageren niet op eisen van terroristen en wijzen iedere vorm van onderhandeling af,’ zei de minister van Binnenlandse Zaken Dahou Ould Kablia.

Cameron

Groot-Brittannië is niet blij met de ingreep van het Algerijnse leger. Premier David Cameron zei het te betreuren dat hij niet op de hoogte is gesteld van de actie. De Algerijnen zeiden hierop dat hier in het heetst van de strijd geen tijd voor was.

De Britse premier zou vrijdagmorgen een toespraak over de Europese Unie houden in Amsterdam, maar Cameron zag hier met oog op de ontwikkelingen in Algerije vanaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.