buitenland

Amateur goudzoeker vindt enorme goudklomp

Door Shari Deira - 17 januari 2013

Een amateurgoudzoeker in Australië heeft een enorme goudklomp opgegraven. De man vond het enorme stuk goud met een metaaldetector in de buurt van de stad Ballarat, het zuiden van Australië.

Het brok edelmetaal weegt 5,5 kilogram en is naar schatting ruim 235.000 euro waard. Kenners staan perplex van de vondst. Cordell Kent, goudzoeker en eigenaar van een goudzaak in Ballarat, noemt de klomp één van de belangrijkste vondsten in het gebied in de twintig jaar dat hij in het vak zit.

Vondst

De gelukkige vinder maakte gebruik van een zeer professionele metaaldetector die ook goud kan vinden dat diep in de grond ligt. Het gebied waar het stuk goud is gevonden, is de afgelopen jaren al door diverse goudzoekers doorzocht.

Het is de eerste keer dat de man een grote vondst doet. In het verleden heeft hij alleen wat kleine stukjes goud ontdekt.

Schulden

De identiteit van de man is niet bekendgemaakt. Volgens Kent is het een man die het echt verdient. ‘Hij haastte zich naar huis om het zijn vrouw te vertellen, maar zij geloofde hem eerst niet. Hij gaat schulden aflossen en zijn huis afbetalen. Het verandert zijn leven.’

‘Een vondst als deze geeft mensen hoop. Het is ook mijn droom om zoiets tegen te komen,’ zegt Kent. Hij verwacht dan ook dat het gebied weer populair zal worden bij goudzoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.