buitenland

Amerikanen omzeilen wet en sturen leger naar Mali

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2013

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft zich in een juridische bocht moeten manoeuvreren om legermaterieel naar de Franse missie in Mali te kunnen sturen. Eigen wetten verbieden steun aan een regime dat via een staatsgreep aan de macht is gekomen, maar de Amerikanen gooien het op ‘terroristische dreiging’.

Dat schrijft The Washington Post.

Het Amerikaanse leger stuurt extra materieel, zoals tankvliegtuigen, naar Mali om de Fransen te ondersteunen in hun strijd tegen extremistische moslimgroepen.

Horde

Frankrijk had om die hulp gevraagd, maar de regering van president Barack Obama moest eerst een juridische horde nemen om de steun grondwettelijk mogelijk te maken.

Het regime in Bamako dat door Frankrijk wordt ondersteund, kwam vorig jaar via een gewelddadige staatsgreep aan de macht. De Amerikanen hebben wettelijk vastgelegd dat dergelijke regimes niet mogen worden ondersteund.

Terrorisme

‘Maar wij geloven in deze steunactie en zijn van mening dat het een belangrijke stap is,’ liet het Pentagon weten. ‘Terroristische dreiging’ wordt nu aangevoerd om de steun te rechtvaardigen.

Frankrijk krijgt, naast de steun van de Amerikanen, hulp van landen als Nederland en Italië. De Europese Unie heeft een trainingsmissie voor Mali opgericht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.