buitenland

Barack Obama beëdigd voor tweede ambtstermijn

Door Arne Hankel - 20 januari 2013

Barack Obama heeft zondag in het Witte Huis de eed afgelegd voor zijn tweede en laatste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Voorzitter John Roberts van het hooggerechtshof nam hem de eed af.

De beëdiging moet volgens de Amerikaanse grondwet op 20 januari plaatshebben.

Zondag

Omdat de inauguratie op zondag valt, betreft het een bijeenkomst in kleine kring. Maandag, bij de openbare en feestelijke beëdiging, houdt Obama een rede over zijn plannen voor de komende vier jaar.

Ook vicepresident Joe Biden legde eerder zondag in een kleine ceremonie in zijn kantoor de eed af. Hij deed dat op een Keltische bijbel die al sinds 1893 in zijn familie is

Verkiezingen

De Democraat Obama won op dinsdag 6 november de presidentsverkiezingen van de Republikein Mitt Romney. Hij kreeg ongeveer 3,5 miljoen stemmen meer.

Obama kreeg 332 kiesmannen achter zich en Romney 206. In het Amerikaanse kiesstelsel bepalen de kiesmannen wie de president wordt. Net als de afgelopen vier jaar zal Joe Biden als vicepresident fungeren.

De Amerikanen kozen in november ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat. In het eerste orgaan zijn de Republikeinen in de meerderheid gebleven, in de Senaat hebben de Democraten opnieuw de meerderheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.