buitenland

Berlusconi prijst Mussolini bij herdenking Holocaust

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2013

Bij een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Holocaust heeft Berlusconi het opgenomen voor Benito Mussolini en zijn fascistische regime. Mussolini schaarde zich weliswaar achter het Duitse nazi-regime, maar heeft volgens Berlusconi daarnaast ook veel goede dingen gedaan.

‘Dat hij de rassenwetten invoerde, was het ergte wat een leider kon doen, maar Mussolini heeft op vele andere terreinen ook veel goede dingen gedaan,’ zei Berlusconi tegen een groep journalisten bij de herdenkingsdienst bij het station van Milaan.

Volgens de oud-premier valt de keuze van de fascistische leider om zich bij de nazi’s aan te sluiten goed te verklaren: ‘de regering van toen koos ervoor zich achter het Duitsland van Hitler te scharen omdat men vreesde dat Duitsland de oorlog zou winnen.’

Duitsland is hoofdschuldige

Italië is, in de ogen van Berlusconi, daarom niet zo schuldig aan de Holocaust als de Duitsers dat zijn. Bovendien zouden de fascisten in het begin niet hebben geweten waar ze precies hun steun aan gaven.

Berlusconi zei daarbij wel dat ‘dergelijke gebeurtenissen nu natuurlijk nooit meer mogen gebeuren’.

Boos

In Italië is verontwaardigd gereageerd op de woorden van Berlusconi die voor de herdenkingsdienst helemaal niet was uitgenodigd.

Veel Italianen delen weliswaar de gedachte dat Mussolini ook heel veel goede dingen heeft gedaan, maar om dat op de internationale herdenkingsdag van de Shoah te zeggen, stuit velen tegen de borst.

Monti

Mario Monti hield als demissionaire premier een korte toespraak tijdens de herdenking. Hij waarschuwde ervoor dat antisemitisme nog altijd veel voorkomt.

Ook paus Benedeictus XVI waarschuwde zondag voor herhaling van de ‘inmense tragedie die vooral de joden heeft getroffen’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.