buitenland

Berlusconi wil minister van Economische Zaken worden

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2013

Bij een verkiezingsoverwinning van zijn partij wil Silvio Berlusconi geen premier, maar minister van Economische Zaken worden. Op die post denkt Berlusconi meer macht te hebben dan in zijn oude functie als premier.

Dat zei de steenrijke zakenman en oud-premier maandagochtend op de Italiaanse radiozender Rtl 102.5.

‘Vanwege mijn jarenlange ervaring met de economie geef ik de voorkeur aan een post op Economische Zaken,’ zei Berlusconi. De 42-jarige partijsecretaris Angelino Alfano wordt bij verkiezingswinst premier van Italië, bevestigde Berlusconi.

Lega Nord

Tijdens de radiouitzending maakte Berlusconi bekend dat zijn partij een pact heeft gesloten met de Noord-Italiaanse afscheidingspartij Lega Nord.

Die twee partijen trokken in het verleden vaker samen op tijdens verkiezingen, maar de samenwerking werd gebroken toen Berlusconi in het najaar van 2011 de regering-Monti wilde steunen, tot grote teleurstelling van de Lega.

Lijsttrekker

Roberto Maroni, minister van Binnenlandse Zaken in het vorige kabinet-Berlusconi, wordt lijsttrekker namens de Lega en premier van Italië in het geval zijn partij de grootste wordt.

Berlusconi blijft lijsttrekker van zijn Popolo della Libertà maar zal bij winst dus het premiersstokje overdragen aan de jonge Alfano.

Monti

Berlusconi ging in de uitzending openlijk in de aanval tegen Mario Monti, die onlangs bekendmaakte dat hij als leider van een pro-Europese centrumcoalitie zal meedoen aan de verkiezingen.

‘Monti heeft mij enorm teleurgesteld, met die man valt niet te praten. Hij heeft ons allemaal bedrogen,’ sprak Berlusconi.

Peilingen

In de laatste peilingen heeft de centrum-rechtse coalitie van Berlusconi een voorsprong genomen van zeker 10 procent op Monti. De virtuele steun aan centrumrechts is in korte tijd van 15 procent bijna verdubbeld naar 26 tot 28 procent.

Leiders in de peilingen zijn de linkse partijen die gezamenlijk op zeker 38 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.